5 tecken på att du inte äter tillräckligt med protein

Kvinna äter ägg – proteinkälla

Så olika kan 100 kalorier se ut
Slå på ljud

Protein är en av de viktiga byggstenarna som våra kroppar behöver för att fungera. För de allra flesta är det inga problem att få i sig allt de behöver, och ibland lite till, men för andra kan det bli aningens för lite. Det handlar ofta om att man äter väldigt ensidigt eller går på diet.

Protein byggs upp av omkring 20 aminosyror. Nio av dem behöver vi få i oss via mat då kroppen inte kan producera dem själv. Enligt livsmedelsverket behöver vi få i oss omkring 50–70 gram protein om dagen. 10–20 procent av de kalorier vi äter bör komma från protein.

Får vi i oss för lite används de proteiner vi äter till bränsle, istället för som byggstenar. Tränar man mycket behöver man äta mer protein.

Här är några tecken att hålla koll på, som kan bero på att man inte får i sig det protein man behöver, enligt nutritionist Leslie Bonci och Health.

37 livsmedel med högre innehåll av protein än ägg

1 Du är ofta hungrig eller sötsugen

Är du ofta sötsugen kan det vara ett tecken på att du äter för mycket socker och kolhydrater och för lite protein. Protein gör att blodsockret blir mer stabilt och du blir mindre sugen på sött.

2 Hår och naglar blir skört

Protein är en viktig byggsten i hår och naglar och brist kan ge mjukare naglar och mer sprött hår. Efter en längre tid kan håret tunnas ut om kroppen känner att den behöver spara på sina proteinresurser, enligt American Academy of Dermatology.

3 Du tappar muskelmassa

Du kan gå ner i vikt för att du tappar muskler eftersom musklerna behöver protein för att byggas upp. Får kroppen inte tillräckligt med protein från maten så tar den av de resurser som finns lagrade i kroppen.

4 Du känner dig svag

Efter en längre tid med för lite proteinintag kan man känna sig trött och slö. Dels kan det bero på mindre muskelmassa men också på att proteinet som är en av komponenterna i hemoglobin, som finns i röda blodkroppar, inte räcker till. Blodkropparna transporterar syre och får vi inte tillräckligt med syre kan man känna sig svag och andfådd.

5 Du blir ofta förkyld

Protein är också en byggsten i antikroppar som bygger upp vårt immunförsvar. Brist kan alltså ge sämre immunförsvar och göra att du lättare blir sjuk.

Foto: TT

LÄS MER:

6 sätt att göra din favoritmat mer proteinrik

Här är grönsakerna som innehåller mest protein

Forskare: Därför behöver inte veganer oroa sig för proteinbrist

37 livsmedel med mer protein än ägg

Utvald läsning