5 saker din svullna mage försöker säga dig

svullen uppblåst mage

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Svullen mage är ett vanligt problem – besvärande och irriterande men sällan farligt. Det finns dock undantag då din uppsvällda buk kan bero på ett allvarligare hälsoproblem. Här är varningstecknen att hålla koll på!

1. Du har ont


Smärta i samband med svullen mage kan bero på vätska i magen, vilket skulle kunna vara ett tecken på livmodercancer. Har du ofta uppblåst mage i samband med smärta kan det alltså vara en god idé att uppsöka läkare. En annan möjlig orsak till smärtan är att du fått en blockering i tarmen, vilket hindrar maten från att passera genom hela matsmältningskanalen.

2. Dina toalettvanor har förändrats

Om din svullna mage åtföljs av förändringar i dina toalettvanor, med nyligen uppkomna besvär i samband med att du kissar eller bajsar, kan det också vara läge att rådfråga sjukvården. Det kan till exempel handla om att du blir akut kissnödig för att svullnaden trycker på urinblåsan, något som även det kan indikera livmodercancer.


3. Du är extremt trött


Uppstår din svullna mage i samband med att du känner dig helt utmattad och orkeslös finns det en risk att symtomen beror på en leversjukdom. Andra varningstecken att hålla utkik efter är att du lätt får blåmärken, att huden och ögonvitorna antagit en gulaktig ton och att magen blir mer och mer svullen och vätskefylld.


4. Svullnaden går aldrig ner


Att magen svullnar upp då och då kan bero på något du ätit, såsom baljväxter, frukt eller olika sorters kål. Det kan också vara kopplat till menscykeln och indikera ägglossning eller menstruation. Men om magen känns konstant svullen och har varit det i mer än två veckor kan det vara dags att kolla upp det.

– Ifall svullnaden håller i sig och inte förändras med förändrade matvanor eller toalettbesök är det en god idé att uppsöka läkare, säger Alex Hewlett, professor i medicin på University of Nebraska Medical Center, till Health.com.


5. Du har dålig aptit


Om din mage är svullen i kombination med att du inte känner någon matlust eller snabbt blir mätt när du försöker äta något. Mår du dessutom illa och kräks ofta är det ytterligare skäl att ta symtomen på allvar. Även detta kan vara ett tecken på olika typer av cancer, skriver Health.com.

Mest troligt är dock att den svullna magen beror på ofarliga gaser. Läs mer här om hur du kommer tillrätta med problemet – och kolla gärna in våra tips mot matknip och bubblande mage.


Foto: TT

Redaktionens tips

Magproblem? Då kan du ha brist på mineralet zink

Dietisten tipsar - 3 vardagsrecept för en hälsosammare tarmflora

Så äter du bäst på dagen – för att sova riktigt gott på natten

Dela på: