SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Svettas du i sömnen? Det kan vara anledningen

10 nov, 2016 
Svettas i sömnen
Att svettas på natten är ett vanligt problem – men det kan vara ett tecken på att din kropp försöker säga dig något.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du någonsin vaknat upp mitt i natten – och upptäckt att såväl lakan som pyjamas och du själv är dränkta av svett? Visst, du kanske har tjocka täcken, fleecepyjamas, varmt sovrum eller heta sexdrömmar att skylla på – men många har inte det.

I en undersökning med över 2 000 primärvårdspatienter som tillfrågats hade 41 procent problem med nattsvettningar. Troligtvis är är den verkliga siffran högre eftersom många tros lida i tysthet.

För kvinnor är den vanligaste orsaken låga östrogenhalter eller obalans i hormonerna. Det kan bero på att man precis fått barn, äter preventivmedel med hormoner eller är på väg in i/är i klimakteriet. Alla dessa orsakar svettningar i olika grad.

Även om svettningarna i sig inte är farliga (om än jobbiga) så kan de orsaka stresspåslag i kroppen, vilket kan leda till trötthet, depression eller viktuppgång. Därför kan det vara bra att berätta om dina nattliga svettningar för en läkare som kan avgöra om du behöver jämna ut hormonbalansen med läkemedel.

Annons

Just läkemedel kan också vara en orsak till nattsvettningar. Så många som 22 procent av patienter som äter antidepressiv medicin lider av problemen. Även diabetiker som tar insulin eller andra läkemedel kan uppleva obehaget, liksom personer med lågt blodtryck.

Men det blöta problemet kan också vara ett tecken på att något annat är fel i kroppen. Bland annat kan det vara ett tidigt tecken på infektioner och sjukdomar som tuberkulos, hiv, leukemi och cancer. STORA anledningar att uppsöka en läkare om problemen är återkommande och inte har någon annan förklaring!

Men ett första steg till att komma i ordning med svetten kan vara att dra ner värmen på elementet, klä dig lättare (eller inte alls: 5 fördelar med att sova näck) och undvik kryddstark mat och alkohol nära inpå läggdags.

Foto IBL

Källa Women’s Health Magazine

Sant eller falskt om svett – 5 myter

Myter om svett

Här är fem myter om svett – sant eller falskt

Annons