HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

40 procent av svenska kvinnor onanerar aldrig: ”Onödigt”

11 jan, 2023 
Kvinna som tar sig för könet till vänster. Sexcoachen Erika Alsborn till höger.
Onanera mera! Hög tid för svenska kvinnor att börja prioritera sexuell njutning, menar sexcoachen Erika Alsborn. 40 procent av svenska kvinnor onanerar nämligen aldrig (eller väldigt lite), visar en rapport utförd av intimproduktsföretaget LELO. Så blir du bättre på att ro om dig själv – sexuellt!
Annons

Närmare 40 procent av landets kvinnor onanerar aldrig – eller bara någon gång om året, visar en rapport från 2022, utförd av intimproduktsföretaget LELO. Motsvarande siffra för män ligger runt 15 procent.

Samtidigt redogör allt fler forskare och experter på området att sexuell njutning är avgörande för vår övergripande känsla av välmående och hälsa. Inte minst Världshälsoorganisationen (WHO), som i augusti förra året publicerade en dokumentation på ämnet.

Se också: Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla härBrand logo
Se också: Kvinnor kan få 8 olika typer av orgasmer – lär dig alla här

MåBra har pratat med LELOs sexexpert Erika Alsborn om vikten av att prioritera sex och sexuell njutning i vardagen. Hon är utbildad sjuksköterska och sexcoach, samt internationell sex- och förlossningscoach. Hon menar att en stund av lugn och sexuell tillfredställelse kan vara minst lika viktig som att ta en härlig promenad eller få tillräckligt många timmars sömn.

Sexexperten Erika Alsborn håller i vibrator
Sexcoachen Erika Alsborn vill minska onaniglappet mellan män och kvinnor.

Därför onanerar kvinnor mindre än män

Först och främst. Hur kommer det sig att kvinnor inte onanerar lika mycket som män?

Annons

– Generellt har det varit så att killar och män har en starkare känsla av rättfärdigande och äganderätt av sin sexualitet. Ofta har de därför lättare att prioritera sin njutning. Kvinnor bär i större utsträckning psykologiska och emotionella blockeringar som skapats i tidig ålder vilka gör det svårare att äga, uppskatta och prioritera njutning, svarar sexexperten Erika Alsborn.

Sexuell njutning är inte ”slöseri på tid”

Intimproduktsföretaget LELO har som ambition att minska onaniglappet mellan könen – men också att få både män och kvinnor att se värdet i att underhålla sin sexuella hälsa.

Sexcoachens bästa onani-tips

  1. Bestäm vilken betydelse onani har för dig
    Se onanin som en del av din self-care och fitness/hälsorutin. På så vis kan det kännas mer "tillgängligt" och "tillåtet" att onanera även fast du är busy, vuxen, gift, har barn etc - för onanin har en mening och en plats i ditt liv som du förtydligat.

  2. Testa – även om det först tar emot
    Normalisera motståndet till det i början, det kommer kanske kännas onormalt eller konstigt, eller kanske mest av allt, som slöseri med dyrbar tid. Men onani förhöjer din livskvalitet och även kvalitén på ditt partnersex så det är väl värt tidsinvesteringen.

  3. Investera i en onani/sexualitetskurs
    Precis som du betalar för gymkort/klasser, eller går på yoga och tycker det är nice och kul med en instruktör där, så kan en instruktör och guidade övningar inom sexualiteten vara så värdefullt, det kan få dig att utforska din kropp och sexualitet på nya sätt så du lär dig, utvecklas och växer som sexuell varelse!

  4. Extra viktigt om du är i en relation
    Om du är i en relation, överväg att prata med din partner om det. Inte för att "be om lov" men för att återigen normalisera det och förklara varför och de positiva effekterna både du och ni kan uppleva från att du tar hand om din solo-sexualitet. Oftast känns det som att man inte "bör" onanera när man är i en relation, och jag skulle påstå att det är tvärtom, för kvinnor kan det var extra viktigt och värdefullt att bibehålla den kontakten och relationen med sig själv då.

  5. Köp en glasdildo (eller annan sexleksak!)
    Det är en fantastiskt verktyg för kvinnlig sexualitet, läkning, orgasm-utveckling och kan användas både i både solo och partner sex.
Annons

– Njutning är värdefullt! Det är den del av livet som får oss att känna oss levande, i kontakt med oss själva och glada. Ofta faller den bort i takt med att vi blir vuxna då livet med jobb, familj och en massa ansvar tar över, säger Erika och fortsätter:

– Men jag är övertygad att om njutning hade kunnat få existera som kärnan i ens tillvaro, så hade allt det andra i livet känts mindre jobbigt.

Erika ser det som en form av kroppslig meditation – en stund då man kan släppa prestation och vardagens krav. Vid verklig sexuell lust tänker man inte på morgondagens jobb eller att tvätten måste göras. Har man däremot prioriterat bort sex och sexuella känslor under lång tid kan det inledningsvis vara svårt att finna lusten.

– Många har svårt att vara närvarande. Om man känner att sex är ”onödigt” är det lätt att tankarna svävar i väg och hamnar på saker som kommer i vägen för njutningen.

sexleksaken lelo dot
Klitorisvibratorn LELO Dot.

Situationen behöver inte vara perfekt

Ett annat vanligt misstag som många kvinnor gör är att de har bild av att allt måste vara perfekt för att de ska engagera sig i en sexuell situation. Humöret, relationen, kroppen, tidpunkten, inga sysslor att göra – och så vidare.

Annons

– Jag säger så här: Tänk som du gör inför ett gympass. Du har bestämt dig inför att det ska bli av, och även om du inte alltid känner dig sjukt pepp när stunden väl är kommen så gör du det och efteråt känns det fantastiskt. Applicera det på din sexualitet och det kommer göra stor förändring.

Erika poängterar att om kroppen verkligen inte vill – så ska man förstås lyssna på det. Men som med mycket annat där man tappat rutin, så kan det krävas lite ansträngning för att komma tillbaka där man en gång var.

– Onani kan, framför allt för kvinnor, vara ett bra sätt att komma i kontakt med sin kropp och det man gillar. Som pricken över i:et brukar även sexlivet med ens partner, om man har en sådan, bli bättre som följd.

Foto: Lina Arvidsson/LELO

Annons