HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Det visar de svenska antikroppstesterna: En åldersgrupp sticker ut

20 maj, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Nu är de antikroppstester som Folkhälsomyndigheten låtit ta färdiga. 1104 personer har testats - det här visar resultatet.
Annons

Nära 5 miljoner har nu smittats av Covid-19 i världen. Det berättade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell under onsdagens presskonferens.

– Det här är en allvarlig pandemi som vi kommer behöva leva med länge tror jag tyvärr, sa Anders Tegnell under presskonferensen.

Han berättade sedan att de antikroppstester som Folkhälsomyndigheten låtit göra nu är klara. Man har analyserat blodprov under vecka 18 i nio olika regioner. Sammanlagt har 1104 personer testats för att se om de har skapat antikroppar mot smittan.

Stor skillnad mellan åldrarna

– Resultatet visar att det är rätt stor skillnad mellan olika åldersgrupper i samhället, och det är bra. Det visar att den äldre åldersgruppen mellan 65-70 har hållit sig inne och lyckats hålla sig isolerade från smittan, säger Tegnell.

Proverna visar att det var vanligast med antikroppar mot covid-19 bland personer mellan 20 och 64 år. Totalt var 6,7 procent av proverna i denna grupp positiva, vilket kan jämföras med 2,7 procent i åldersgruppen 65–70 år och 4,7 procent i åldersgruppen 0–19 år, det skriver Svenska Dagbladet.

Annons

De nio regionerna som var med i studien var Jämtland, Jönköping, Kalmar, Skåne, Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Västra Götaland och Örebro. Varav Stockholm var den region med störst andel positiva antikroppstester: 7,3 procent, vilket kan jämföras med totalt 4,2 procent i Skåne och 3,7 procent i Västra Götaland.

Resultatet av antikroppstesterna visar att åldersgruppen 20-64 år har utvecklat flest antikroppar.

 

Stockholm ligger högst i antalet utvecklade antikroppar hos medborgarna, enligt resultatet.

Resultatet: inte förvånande

Enligt Anders Tegnell är provresultaten inte särskilt chockerande.

Att barngrupperna ligger lägre är ett facit på att de inte är så drabbade, precis som våra prognoser visat. Alla resultat stödjer de prognoser vi haft, och det understryker också de regionala skillnaderna, säger Anders och syftar på Stockholm som visat högst antal antikroppar.

Annons

Att testerna gjort på relativt ”få personer” och nu ska representera hur det ligger till i hela landet, är en fundering som Anders Tegnell har svar på. Han säger att Folkhälsomyndighetens statistiker kan se att de 1040 testade personerna räcker för att ge ett säkrat representativt urval, men att det problematiska med studien är att alla tester kommer från öppenvården. Därför tar myndigheten hjälp av andra forskarteam, bland annat från Karolinska sjukhuset, för att säkra upp sin statistik framöver.

Flockimmunitet är inte målet

Anders Tegnell får frågan om testerna kan visa om Sverige ligger närmre en flockimmunitet.

 Vi har aldrig haft flockimmunitet som ett mål, utan huvudmålet är att hålla ner smittan så att sjukvården fungerar. En immunitet som helt stoppar smittan kommer inte hända, den immuniteten kan vi bara få genom att lägga till vaccin.

Tegnell avslutade även med att ge ett exakt datum för besked om hur restriktionerna kommer att se ut i Sverige i sommar.

– 3e juni är målet för att ge besked om en sommarvägledning, avslutar han.

Foto: TT

LÄS MER:

Ny undersökning: Så har corona påverkat våra sommarplaner

Anders Tegnell: Det är okej att träffa sina barnbarn

Det händer i din kropp när du får coronaviruset – steg för steg

Annons