HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Det händer i din kropp när du får coronaviruset – steg för steg

19 maj, 2020 
Corona, det händer i kroppen
Coronaviruset beter sig inte som virus vi har sett tidigare. Men forskare studerar för fullt vad som händer när vi smittas. Det här är vad vi vet hittills om förloppet från smitta till insjuknande.
Annons

En av utmaningarna med coronaviruset är att det inte beter sig som virus vi tidigare sett brukar göra. Men i takt med att coronaviruset drar fram världen över och forskare studerar hur det beter sig så får vi bättre koll på hur viruset fungerar.

Det händer i kroppen när du får coronaviruset

Här är vad vi hittills vet om vad som händer i kroppen när du smittas av coronaviruset och får covid-19.

1 Coronaviruset tar sig in

Viruset kommer in genom ögonen, näsan eller munnen då vi andas in droppar med viruset, eller gnuggar in det i ögon eller petar in det i mun eller näsa.

2 Viruset tar över celler

Coronaviruset fäster vid cellers receptorer, eller mottagare, som heter ACE2. Efter det fäster vid receptorn tar sig viruset via den in i cellen. Väl inne i cellen tar den över och styr om cellen så den börjar massproducera virus.

3 Virus tillverkas för fullt

Den första veckan efter att viruset har tagit över behöver man inte känna av symtom, även fast det nu pumpas ut mängder av viruset i kroppen. Möjligen kan du känna av milda symtom som torrhosta, halsont, feber och värk i kroppen. Vissa har också upplevt att de inte kan känna smak och lukt.

Annons

4 Immunförsvaret kickar in

Coronaviruset är lömskt och det verkar som att det hinner föröka sig till en stor mängd innan vi ens märker av det. Det dröjer innan kroppen går till försvar. När vårt immunförsvar reagerar har viruset redan vuxit sig starkt. Man tror också att det kan vara så att en person smittar dagar före symtomen visar sig av just den här anledningen.

5 Viruset kan gå ner i magen

Coronaviruset har hittats i både avföring och urin hos inlagda patienter, vilket egentligen inte är så konstigt med tanke på att det tar sig in via mun eller näsa, hamnar i salivet och går vidare ner i magen.

OM viruset går vidare …

När man blir mer allvarligt sjuk i coronaviruset attackeras kroppens organ. Hur allt går till vet man ännu inte säkert. Men så här kan det gå till, enligt Svd:

Viruset kan ta sig vidare till lungorna

Har inte kroppens förmåga att mota coronaviruset så kan det sprida sig och gå ner i lungorna. I lungornas alveoler, där bland annat blod syresätts, finns det också ACE2-receptorer som viruset kan fästa vid och ta sig in genom. Immunförsvaret kickar in, slagg bildas och det kan ge hosta, andnöd och feber.

Annons

För allvarligt drabbade kan ARDS utvecklas, det är när blodet inte kan syresätta ordentligt och det ger svårare andningsproblem.

Viruset kan påverka hjärtat och andra organ

Exakt hur viruset påverkar våra organ vet man inte säkert ännu. Men det finns teorier. Influensavirus generellt kan påverka hjärtat, därför är det inte konstigt att även coronaviruset gör det. Däremot vet man inte än om det påverkar hjärtat mer än vanliga virus.

Hjärtat skulle kunna påverkas av att man har för lite syre i blodet och därför överansträngas. Det som också kan hända är att kroppens immunförsvar börjar skicka ut cytokiner som markerar för immunceller var problemet i kroppen befinner sig.

Om cytokinerna når skadad vävnad i kranskärl hos någon som redan har hjärtproblem så kan inflammationen istället öka här och i förlängningen leda till hjärtattack.

Cytokiner kan alltså göra att immunförsvaret överreagerar och angripa kroppens egna organ. Cytokiner kan även påverka levern som kan ansträngas. Även njurarna kan påverkas om man blir svårt sjuk.

Annons

Viruset kan påverka hjärnan

Av de patienter som varit svårt sjuka i covid-19 har cirka en tredjedel haft neurologiska symtom. De har blivit förvirrade, tappat medvetandet eller i värsta fall drabbats av stroke. Man kopplar också förlust av smak och lukt samt symtom som pirr i huden, som vissa upplevt, med nervsystemet.

Hur viruset tar sig till nervsystemet är inte helt klart än, en teori är att det tar sig in i hjärnan via en passage innanför näsan.

Källor: Science, WHO Foto: TT

LÄS MER:

Så påverkar coronaviruset kroppens olika organ

Coronaviruset: Symtom och allt du behöver veta!

Därför får vi så olika symtom när vi smittas av coronaviruset

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om coronaviruset, symtom, riskgrupper, senaste nytt och experternas syn på framtiden hittar du här:

Coronaviruset SARS-CoV-2

Annons