SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Superbäret kan innehålla höga halter gift

07 feb, 2017 
Gojibär
Var tredje påse med gojibär innehåller halter av bekämpningsmedel som ligger över gränsvärdena i Europa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Gojibär marknadsförs ofta som ren hälsomat, och används i matlagning, müsli, bakverk med mer. De innehåller höga halter av bland annat C-vitamin, järn, betakaroten och antioxidanter.

Nästan alla gojibär som kommer till Sverige kommer från Kina, och en undersökning som Råd & Rön har gjort visar att många av dem även innehåller höga halter av gift – i form av rester från bekämpningsmedel.

I Kina har bären odlats och använts i över tusen år, och just gojibär är kända för att innehålla ovanligt många sorters bekämpningsmedel, vilket gör att de sticker ut i Livsmedelsverkets kontrollprogram.

Läs också: 10 nyttiga superbär – som du kan hitta i Sverige

Råd & Rön testade gojibär från 12 olika leverantörer, varav fyra med märkningen ekologisk. De hittade rester av 22 olika bekämpningsmedel och 1 mögelämne. I fyra av dem fanns ett eller flera bekämpningsmedel där halten överskred gränsvärdena som finns inom EU.

Annons

De ekomärkta bären från Sellton, Urte­kram, The Raw Chocolate Co och Kung Markatta var tillsammans med Coops konventionellt odlade bär helt fria från bekämpningsmedel. Coops bär innehöll däremot små mängder av mögelgiftet aflatoxin, men under de gränsvärden som finns.

Bär från leverantörerna Superfruit och Biofood innehåll flest bekämpningsmedel – 19 respektive 15 olika sorter, dock under gränsvärdena även om 6-7 av dem är förbjudna i Europa.

Läs också: Det okända svenska superbäret!

Däremot innehöll bären från Risenta, Garant och Earth Control ämnet carbofuran i för hög halt. Ica Gott liv överskrider gränsvärdena både när det gäller carbofuran och propargit. Både de ämnena är förbjudna i Europa och kan ska den som äterbären, den som hanterar dem samt grundvattnet och djur- och växtliv.

Att gojibären innehåller rester av bekämpningsmedel betyder inte direkt att de är farliga att äta, men vill du försäkra dig om att slippa gifter – välj något av de ekologiska alternativen.

Efter Råd och Röns undersökning har Risenta gått över till ekologiskt odlade bär.

Källa: Råd & Rön

Foto: Thinkstock

 

Superbären alla pratar om

Läs också: Superbären alla pratar om

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons