SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Sunda vanor hjälper inte – kärlekspar blir lättare överviktiga

21 mar, 2018 
Enligt en studie har vi hälsosammare vanor när vi är i en relation – men trots detta blir vi större. Här ger forskarna möjliga förklaringar på fenomenet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du varit med om att du lagt på dig några så kallade ”kärlekskilon” när du träffat en ny partner? Du är inte ensam och nu kallar kanadensiska forskare detta för ett fenomen.

I en ny studie har man nämligen bevisat att personer i kärleksrelationer löper större risk för fetma och övervikt än singlar.

Mellan åren 2005-2014 följdes 15 000 vuxna, varav 5 000 singlar och lika många män som kvinnor. Syftet var att se hur olika civilstatus kan påverka ens livsstil ur hälsosynpunkt.

Läs också: Sambolivet – en viktfälla för kvinnor

Det man först kunde se var att personerna i relationer åt med frukt och grönt samt rökte mindre och intog mindre mängd alkohol och snabbmat. Men trots detta hade parpersonerna större kroppsmassa än singlarna.

Forskarna tror att en bidragande orsak kan vara att paren inte kände lika stor press att se bra ut som singlarna.

– När par inte behöver se snygga och smala ut för att attrahera en partner, kanske de känner sig mer bekväma med att äta mer, eller äta fler födoämnen med högt fett- och sockerinnehåll, säger Stephanie Schoeppe, forskningsledaren bakom studien, till New Scientist.

Läs också: Problem med vikten? Skyll på dina syskon!

En annan bov i dramat kan vara barn. En fälla många föräldrar faller i är att äta upp barnens rester och överblivna mellanmål – något som definitivt kommer synas på vågen.

Tidigare studier har även visat att det är vanligt att gå upp några kilon efter bröllopet – men kanske är det kilona vi kämpade bort inför den stora dagen som helt enkelt kommer tillbaka?

Källa: Indipendent.co.uk   Foto: IBL

Annons