Studie: Risken för närsynthet ökar – för varje extra skärmtimme
Även om närsynthet är ärftligt, verkar livsstilsfaktorer också spela roll. Flera studier har visat att barn som använder mobilen eller datorn väldigt mycket löper större risk att utveckla synfelet – medan utomhusaktiviteter tycks ha motsatt effekt.
Nu har sydkoreanska forskare analyserat 45 studier som undersökt kopplingen mellan skärmanvändande och närsynthet (myopia), som gör att man ser sämre på långt håll. Fler än 335 000 personer som använt mobiler, datorer och andra digitala enheter var involverade i dessa studier. De flesta var barn, ungdomar eller unga vuxna.
Varje skärmtimme kan ha effekt
Forskarna fann att risken för närsynthet ökar med omkring 21 procent för varje extra timme framför skärmen – upp till fyra timmar per dag. De såg även att personer med fyra timmars skärmtid per dag hade nästan dubbelt så hög risk att utveckla synfelet jämfört med de som hade mindre än en timmes skärmtid.
Studien, som publicerats i Jama Network Open, indikerar att risken att utveckla närsynthet planar ut efter fyra timmar och att det inte finns någon tydlig koppling mellan närsynthet och mindre än en timmes skärmanvändning.
Forskarna menar att det kan finns en “säkerhetströskel” under en timmes skärmtid, men medger samtidigt att forskningen har vissa begränsningar. Att vara utomhus har till exempel en positiv effekt på synen, och eftersom de flesta använder skärmar inomhus går de miste om denna positiva effekt – något forskningen inte tar hänsyn till.
Närsynthet blir allt vanligare
Under de senaste 30 åren har antalet närsynta barn ökat kraftigt runt om i världen. Numera är mer än vart tredje barn närsynt, och denna siffra väntas stiga ytterligare under de kommande åren. År 2050 kan så många som 40 procent ha utvecklat synfelet, enligt en stor global studie som nyligen publicerades i British Journal of Ophtalmology.
Så vad kan man göra för att minska belastningen på ögonen? Optikern Sara-Maria Ekberg tipsar om 20-20-20-regeln.
– Var tjugonde minut, titta på minst 20 meters avstånd i minst 20 sekunder för att avlasta ögat. Så små pauser. Och var ute mycket, säger hon till P4 Skaraborg.
Foto: TT/Shutterstock