SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

MåBra granskar: Äter vi farligt mycket salt?

02 apr, 2019 
Är salt farligt för hjärtat?
Salt är farligt för blodtrycket och hjärtat och därför borde vi salta mindre. Eller? Så här säger den senaste forskningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Enligt världshälsoorganisationen WHO och Livsmedelsverket äter vi farligt mycket salt, närmare bestämt mellan 10 och 12 gram per dag. Rådet är att vi inte ska äta mer än 6 gram per dag, vilket motsvarar en tesked. Annars ökar risken för högt blodtryck och hjärtsjukdom. Vi skulle alltså behöva halvera vårt saltintag. Men rådet ifrågasätts av experter i flera länder.

Vad säger den senaste forskningen?

En stor studie förra året visade inte några hälsorisker med att äta upp till 2,5 teskedar (12,5 gram) salt om dagen hos friska vuxna med normalt blodtryck. Vår kropp är nämligen duktig på att reglera salthalten själv och vi kissar helt enkelt ut överskottet utan att njurarna tar stryk. Vi tycks också vara olika känsliga för salt. Hos saltkänsliga personer stiger blodtrycket mer än hos de icke saltkänsliga, av exakt samma mängd salt. Hur man reagerar på salt varierar alltså mycket hos enskilda personer. Har man ett normalt blodtryck kan de flesta av oss äta upp till 12,5 gram salt per dag utan ökad risk att drabbas av hjärtsjukdom. Det är slutsatsen av studien, där man följde nästan 100 000 personer i flera länder under åtta års tid. Där såg man att de som åt mellan 7 och 14 gram salt dagligen hade den lägsta risken att drabbas av hjärtinfarkt.

Annons

Gäller det här alla?

Nej. För personer som redan har ett högt eller svårreglerat blodtryck är rådet fortfarande att dra ner på saltet. Även barn råds att hålla igen. I studien tittade man nämligen bara på vuxnas saltkonsumtion. Man vet alltså inte hur barn påverkas av mycket salt på lång sikt.

Hjälper det att sluta salta på maten?

Nej, inte nämnvärt. Den absoluta merparten, cirka 70 procent, av det salt vi får i oss kommer från färdiglagad mat, som korv, bröd, smör, skinka och ost. Ska man få i sig mindre salt får man i första hand dra ner på den typen av livsmedel samt färdigrätter och snabbmat.

Så hur ska man tänka kring salt?

Är man frisk och har ett normalt blodtryck behöver man oftast inte oroa sig. Det verkar också som att eventuella nackdelar av ett högt saltintag kan vägas upp av att man äter sunt i övrigt, det vill säga mycket frukt, grönsaker och potatis. Men självklart ska man inte äta obegränsade mängder salt. Man såg att de som åt mycket mer än 12,5 gram per dag hade en något ökad risk för stroke. Däremot ökade inte risken för hjärtinfarkt.

Källor: The Lancet, Nutritionsfakta, Vårdfokus

Läs mer:

MåBra granskar: Sanningen om anti-inflammatorisk kost

MåBra granskar: Kan man se på kroppsspråket att någon ljuger?

Annons