Stressexperten: Därför är det så viktigt att ta pauser

Många svenskar är stressade på arbetsplatsen. Stressexperten menar att det är viktigt att ta pauser.

Hela sex av tio tjänstemän i privat sektor uppger att de känner sig stressade av jobbet. Det visar en ny undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av fackförbundet Unionen. Bland dem som uppger sig vara stressade är det lika stor andel som upplever att stressen på jobbet har ökat det senaste året.

De flesta blir stressade av en för hög arbetsbelastning (66 procent), men även otydlighet i vilket ansvar, mandat och vilka befogenheter man har väcker stresskänslor (42 procent). Andra faktorer som stressar tjänstemän är otydligt ledarskap (40 procent) och en slimmad organisation (35 procent).

– Arbetsgivare kan göra mycket för att minska de anställdas stress. Framförallt är det viktigt att ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande på Unionen.

Vikten av att ta pauser

En av fyra av de tillfrågade uppger att de inte hinner återhämta sig från stressiga perioder, något som är av yttersta vikt för att klara av stress på lång sikt.

– Stress i sig är inte något farligt eller ens problematiskt. Stress är kroppens sätt att kraftsamla inför upplevelsen av ett yttre hot eller en påfrestning, så utan den funktionen skulle vi vara ganska utlämnade som människor i många situationer, säger Mirjam Olsson, stressexpert på Unionen och fortsätter:

– Problem med stress uppstår när stresspåslagen under en längre tid kommer för tätt eller när man inte har möjlighet att varva ner och återhämta sig. Möjligheten att få återhämtning är helt avgörande för att vi ska hålla oss friska i längden.

Att återhämta sig handlar om allt från att ta korta pauser och en riktig lunchrast under arbetsdagen till att kunna koppla bort från arbetet under fritiden och semestern.

Mirjam Olsson tipsar om att prata med chefen och be om tydlighet i arbetet. Ifall chefen inte är lyhörd kan man prata med ett arbetsmiljöombud, eftersom arbetsgivaren har ett ansvar när det kommer till såväl den fysiska som den psykiska arbetsmiljön.

– Som enskild person har du rätt till en god arbetsmiljö som du inte riskerar bli sjuk av, säger Mirjam Olsson och understryker att stress som har med arbetsmiljön att göra inte är individens fel.

– Det är inte du som är för lättstressad eller för känslig. Det är ett arbetsmiljöproblem och ska lösas på arbetsplatsen, men sedan är det självklart att man, om man börjar upptäcka symtom i kroppen, ska gå till en läkare.

Fotnot: 2791 privatanställda tjänstemän svarade på undersökningen som genomfördes under februari och mars 2018.

Källa: Unionen   Foto: IBL/Shutterstock

 

Läs mer:

15 tidiga tecken på utbrändhet eller depression

15 saker du önskar att andra förstod när du drabbats av utmattning

Karin Adelsköld efter utbrändheten: ”Vet inte om jag kommer bli helt frisk” 

 

 

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress.
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers.
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret.
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans.
  • Övningar i meditation och kroppskännedom.
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar.
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler.

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips