SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Stressexperten: 5 tips för att må bra även på jobbet

09 apr, 2018 
Katri Lampinen tipsar om hur du kan göra för att förbättra en stressig jobbsituation.
Vi stressar allt mer och utmattningssyndrom blir allt vanligare. Jobbet är en stor orsak. Här tipsar hälsoexperten Katri Lampinen om hur du kan förbättra din jobbsituation om du känner att stressen börjar bli för stor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att de flesta sjukskrivningar idag har stressrelaterade orsaker är inte längre en nyhet. Enligt siffror från Arbetsmiljöverket lider drygt var fjärde kvinna, och nästan var femte man av besvär orsakade av arbetet – och de vanligaste orsakerna uppges vara just stress och psykiska påfrestningar.

Det är också inom dessa områden som den tydligaste ökningen syns. Sedan 2010 har antalet sjukskrivna med utmattningssyndrom sexdubblats.

Förväntningarna på oss ökar, både i privat- och arbetslivet. Vi gör, och förväntas göra, fler uppgifter på allt kortare tid. En del av detta förklaras av den tekniska utvecklingen, men även socialt har multitasking blivit den nya standarden, säger hälsoexperten Katri Lampinen, som är erbjudandeansvarig för risk och hälsa på SPP

Så samtidigt som vi ska ta oss tid att laga Instagram-vänlig gourmetmat ska vi hinna svara på jobbmejl, planera resor, köpa trendig inredning och så helst pressa in lite kvalitetstid med familj och vänner.

Annons

– Resultatet blir att vi helt enkelt inte får den vila och återhämtning som vi behöver.

Varför är kvinnor värst drabbade?

– Ingen vet exakt varför kvinnor upplever mer stress, men en avgörande orsak tros vara skillnaden i ansvar och arbetstid. Forskning visar att när man räknar både arbete i hemmet och på jobbet så har kvinnor en högre total arbetsbörda. En del av detta är att kvinnor ofta får ta rollen som projektledare, särskilt i hemmet. Även om vi i större utsträckning delar på sysslor som matlagning, tvätt och barnpassning så är det fortfarande kvinnan som ser till att det blir gjort. En annan orsak är att höga nivåer av stress är betydligt vanligare inom kvinnodominerade branscher som vård, skola och omsorg, säger Katri Lampinen.

Nedskärningar, effektiviseringar, ökad arbetsbelastning, dålig arbetsmiljö och osäkra anställningar – anledningarna till jobbstress kan vara många och det är inte alltid du som individ kan göra något åt problemet på egen hand. Men det är inte heller du som är enbart ansvarig för din hälsa på jobbet.

Annons

– Chefen har rent lagligt ett stort ansvar, men också stora möjligheter att fånga upp tidiga tecken på ohälsa hos medarbetarna för att kunna sätta in åtgärder i tid.

Flera studier visar på samband mellan brister i den psykosociala arbetsmiljön och psykiska besvär, som depressioner och utmattningssyndrom. Otydligt ledarskap, konflikter och trakasserier är särskilda händelser som markant ökar risken för sjukskrivningar. Jobb med höga krav men liten möjlighet att påverka den egna arbetssituationen innebär också en särskild hälsorisk. Känner du igen dig?

Här delar Katri Lampinen med sig av fem konkreta tips för bättre hälsa på arbetsplatsen.

Katri Lampinen, SPP.

Katri Lampinens tips för att må bra på jobbet:

1. Ta reda på dina rättigheter

– Visste du att arbetsgivarens ansvar gentemot sina anställda sträcker sig långt längre än löner? Den uppdaterade arbetsmiljöförordningen från 2016 tydliggör arbetsgivarens ansvar för de anställdas hälsa, både utifrån fysiska och psykiska aspekter. Läs på vilka regler som gäller för arbetsbelastning, arbetstider och främjande av hälsa, så att du vet vilka krav du kan ställa.

Annons

2. Få koll på förmånerna

– De flesta företag har en sjukförsäkring, men det finns fler delar som arbetsgivaren kan teckna upp som ytterligare skydd för sina anställda. Bland annat finns försäkringar som ger snabb tillgång till privat sjukvård, samtalsstöd och rehabilitering. Se till att få koll på de förmåner som ingår i anställningen. Det ger en bra överblick över vilka möjligheter du har om du skulle råka ut för något, och ger ett konkret verktyg för att kunna förhandla om dina förmåner vid nästa lönesamtal eller nyanställning.

3. Sätt tydliga gränser och mål

– Om ni inte redan har en policy på jobbet för tillgänglighet efter arbetstid, försök då att sätta dina egna gränser. Undvik att svara på mail och jobbsamtal efter arbetstid, och stäng av push-notiser i både datorn och mobilen när du är hemma. Försök också att sätta upp tydliga gränser och mål för ansvar och arbetsuppgifter. Våga prioritera det som verkligen är viktigt, och säga nej där det behövs.

Annons

4. Håll koll på dina varningstecken för stress

– Genom att känna efter och vara medveten om kroppens tecken kan du ställa rätt frågor till din arbetsgivare, och få det stöd som behövs innan det blir för svårt. Tidiga stressymptom kan vara trötthet, sömnproblem, huvudvärk, försämrat minne, koncentrationsproblem, hjärtklappning, humörsvängningar eller att man blir mer känslig för infektioner.

5. Se till att få rätt stöd och hjälp

– Det är hela arbetsplatsens, och i slutändan din chefs ansvar att du som anställd har de förutsättningar som behövs för att må bra på jobbet. Prata med din chef och se till att få det stöd som behövs för att förebygga ohälsa, och den hjälp som behövs när du mår dåligt.

EXTRA: Katris bästa koppla av-tips:

– Var närvarande i det du gör. Fokusera på arbetet när du är på arbetet och på familjen, dina intressen eller annat som ger dig energi på fritiden. Stressen ökar om du låter hjärnan upptas av flera saker samtidigt. Själv mår jag bra av att gå in i yogans värld för att koppla bort stress och tankar.

Källa: Katri Lampinen Foto: SPP, IBL

Läs också:

Hur mår du? Ta tempen på din stress här!

Nära att bli utbränd? Här är 9 varningstecken!

Psykologens 5 bästa övningar mot stress

Vi blev sjuka av stress: ”Så sa våra kroppar i från”

Därför är vi olika känsliga för stress

Annons