HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Stress på jobbet gör att kvinnor går upp i vikt

22 jan, 2019 
Höga krav på jobbet påverkar kvinnors vikt.
Jobbet kan vara en riktig viktfälla för kvinnor. En ny studie visar att höga krav och arbetsrelaterad stress är en vanlig orsak till att man går upp i vikt.
Annons

Att stress kan orsaka viktuppgång vet vi. Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg kartlagt hur krav och stress på jobbet kan påverka vår vikt.

I studien följde man 3800 svenska kvinnor och män under 20 års tid – och undersökte då sambandet mellan kroppsvikt samt krav och kontroll i arbetet. Personerna fick bland annat svara på frågor om arbetstempo, psykiska påfrestningar, tidspress och vilka krav som ställs på jobbet.

Resultatet visar att höga krav och mycket stress på en arbetsplats kan leda till viktuppgång hos personalen.

– Det vi kunde se var att just höga krav på jobbet spelade roll för kvinnornas viktuppgång, medan det för männen inte fanns någon association mellan höga krav och viktuppgång, säger Sofia Klingberg, forskare inom samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin.

Enligt studien hade kvinnor med kravfyllda jobb en viktuppgång som var ungefär 20 procent högre, jämfört med de kvinnor som arbetade på ställen där kraven var lägre.

Annons

”Kvinnor tar större ansvar i hemmet”

Forskarna har inte undersökt de bakomliggande orsakerna, men har en teori.

– Man kan tänka sig att det handlar om en kombination av krav på jobbet och att kvinnor oftare tar större ansvar för hemmet, vilket kan göra det svårt att hinna träna och leva hälsosamt, säger Sofia Klingberg.

Enligt forskarna är studien relevant ur folkhälsoperspektiv med tanke på den stress som finns i samhället, inte minst den arbetsrelaterade. Genom att identifiera grupper som är känsliga för stress – och arbeta för att minska den – skulle man kunna reducera både viktuppgång och insjuknande i sjukdomar som hjärtkärlsjukdom och diabetes, tror de.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

5 tecken på att du stressar för mycket

Stresscoachen: 7 saker som stressar oss 2019

15 allvarliga hälsorisker med kronisk stress

Annons