8 tips för dig som har en partner som stör din sömn

man som stör kvinna med snarkning

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:38

Efter reklamen: 5 oväntade tips som får dig att sova bättre

(0:38)

Sömnbrist kan påverka din hälsa negativt på flera sätt. Dålig sömn har i en rad studier visat sig leda till bland annat depression, övervikt, utmattningssyndrom och diabetes – och kvinnor tenderar att drabbas värst.

Då är det ju trist om det dessutom är din partner som gör så att du sover dåligt – även om man såklart inte kan rå för om man snarkar, gnisslar tänderna eller bökar på natten. Här är några tips som man hjälpa er båda att sova bättre.

Pratar i sömnen

De första gångerna man vaknar till det här kan det ju vara ganska roande… men efter ett tag är det bara irriterande. Alkohol och stress är vanliga orsaker till varför man pratar i sömnen och är det ett återkommande störande moment kan det vara läge att ändra på en del vanor.

Snarkar

Snarkning är ett vanligt problem och din partner (eller du) har säkert redan kollat upp vad man kan göra för att lindra det. Många som snarkar har även problem med sömnapné, att de slutar andas i sömnen. Därför är det viktigt att vända sig till en läkare för att få bukt med problemet istället för att bita ihop.

Om din partner mest snarkar när hen ligger på rygg, har druckit lite alkohol eller är täppt i näsan kanske du får acceptera det, ge hen en knuff eller stoppa i öronproppar.

Fredde snarkar i Solsidan

Mickan har en annan lösning när Fredde snarkar!

Vänder sig och stökar

Man vill inte gå över till separata sängar i onödan, men sova vill man ju. Och en partner som vrider sig, sparkar och gnyr i sömnen är rejält störande. Kanske kan ni lägga ett ihoprullat täcke eller några kuddar som en stötdämpare mellan er? Andra bra tips kan vara att helt enkelt köpa en större säng eller separata madrasser så att din partners rörelser stör dig mindre. Kanske kan ett tyngdtäcke hjälpa din partner att komma bättre till ro?

Gnisslar tänder

Att gnissla tänder är vanligare än man kanske tror. Ibland kan det komma under perioder när man är extra stressad och försvinna när stressen släpper. Men om man gnisslar mycket och ofta, bör man kolla det hos sin läkare eller tandläkare. Många hjälps av en bettskena.

Släcker aldrig

Visst är det skönt att varva ner en stund med en bok eller mobilen (fast du vet att du inte borde…). Men att ligga och lyssna på ljudet av hens senaste serie eller bara störas av det blåa ljuset, kan vara frustrerande och gå ut över din nattro. Nej, din partner får faktiskt kolla mobilen eller läsa i soffan, det är inte orimligt att be om. Eller skaffa en sovmask.

Ni är oense om värmen i sovrummet

Ett ganska vanligt dilemma. Att ta på sig en tröja eller ett varmare täcke ju en lösning om din partner vill ha det kallt (och man sover faktiskt bättre när det är kallt). Svårare är det om din partner vill ha det varmt och du redan svettas.

Ett tips kan vara att sänka din egen kroppstemperatur innan du går och lägger dig, genom exempelvis en dusch. En kall dusch kan kännas skönt, men faktum är att en varm dusch faktiskt kan hjälpa kroppen att reglera värmen bättre genom att aktivera "nedkylningssystemet".

Andra bra tips är att bara sova med påslakan utan täcke, eller att skaffa linnelakan som är svala och sköna att sova i. Eller får din partner helt enkelt bylsa på sig och du öppna fönstret.

Din partner vill ligga fastklistrad vid dig

Vill du ha space när du sover, medan din partner vill ha närhet på natten? Ingen säger det bättre än Ross: You hug, and then you roll….

Generella sömnsvårigheter

Om din partner ofta vaknar eller har svårt att somna finns det massor av saker som kan hjälpa. Regelbunden motion, att varva ner ordentligt på kvällen, meditation eller en tankebok där man skriver av sig det som snurrar i huvudet kan hjälpa. Och glöm inte att effekten av koffein kan sitta i längre än man tror.

Foto: TT

Inspirerat av/Källa: NBC-news

Redaktionens tips

Undersökning: Morgonpigga och kvällspigga stör sig på varandra

Det här gör sömnexperterna efter en dålig natts sömn – 4 knep

Därför stannar du uppe länge på kvällen – och här är lösningen

Dela på: