Stor guide: Här hittar du de nyttiga antioxidanterna

10 källor till antioxidanter: blåbär, mörk choklad och hallon.
Blåbär innehåller mycket antioxidanter.

Våra svenska blåbär innehåller som allra mest antioxidanter.

1. Blåbär

Blåbär, framför allt våra svenska som växer vilt, innehåller en massa nyttigheter samtidigt som de är kalorifattiga. I en polsk studie från 2017 kunde forskarna fastställa att vilda blåbär innehåller höga doser av flera antioxidanter, bland annat de antocyaniner som ger blåbäret dess fina färg. Det har i tidigare studier visat sig kunna ge sänkt blodtryck, lägre halter av det farliga kolesterolet samt minska risken för hjärtinfarkt. 

Antioxidanterna i kronärtskockan kan sänka kolesterolvärdet.

Ångkokt kronärtskocka är allra nyttigast, har forskning visat.

2. Kronärtskocka

Den knoppiga skockan är full av antioxidanter – både i bladen och i hjärtat. De har visat sig vara bra för magen, sänka kolesterolvärdet och skydda levern. Vill du få ut mest av din kronärtskocka ska du ånga den, kom italienska forskare fram till när de jämförde halterna av antioxidanter i kronärtskockor som ångats, kokats eller stekts.

Jordgubbar innehåller antioxidanter som är bra för hjärtkärlhälsan.

Jordgubbar är bra för hjärtkärlhälsan så passa på att njut!

3. Jordgubbar

Får, liksom blåbär, sin röda färg av den kraftfulla antioxidanten antocyanin. I en studie gjord vid University of Warwick såg man att jordgubbar var bra för hjärtkärlhälsan eftersom de kan hjälpa till att sänka både blodfetter och det farliga kolesterolet. De härliga bären innehåller också mer C-vitamin än apelsiner

Antioxidanten antocyanin ger rödkålen dess fina färg.

Rödkålens härliga färg är ett tecken på att den är proppfull med antioxidanter.

4. Rödkål

Även rödkålen får sin färg från antocyanin och kan därför bidra till en minskad risk för hjärtkärlsjukdomar. Dessutom är den röda kålen fylld av C-vitamin och är en bra källa till fibrer. 

Spenaten innehåller antioxidanten thylakoid som kan minska sötsuget och få oss att gå ner i vikt.

Karl-Alfred hade rätt – spenat gör dig stark.

5. Spenat

I spenat hittar vi antioxidanten thylakoid. Den har i en svensk studie visat sig kunna vara till hjälp vid övervikt eftersom den både kan minska vårt sug efter sötsaker och göra att vi går ner i vikt.

Dessutom gör spenat dig stark, på riktigt. I en studie på möss som gjordes vid Karolinska institutet såg man att nitrat, som bland annat finns i spenat och rödbetor, hade god effekt på muskelstyrkan.  

Hallonketon i hallonet kan öka fettförbränningen under träning.

Håll dig ung längre med hallon!

6. Hallon

Det här superbäret innehåller polyfenoler som i studier har visat sig kunna förebygga hjärtkärlsjukdom och ha en bromsande effekt på kroppens åldrande. Dessutom innehåller bäret hallonketon som i en studie gjord vid University of Arizona verkar kunna öka fettförbränningen under träning. 

I studier har man också fått lovande resultat när man undersökt om svarta hallon har en hämmande inverkan på cancerceller. 

Hallonet är också rika på C-vitamin och har en extra hög fiberhalt.

Antioxidanterna i vindruvor har positiva effekter på både hjärtkärlhälsan och på inflammationer.

Druvor innehåller reservatrol som verkar ha föryngrande effekter på huden.

7. Vindruvor

Blåa och röda druvor innehåller både antocyanin och reservatrol. Den senare sägs ha föryngrande effekter på huden, och i vissa studier har man också kunnat se att den skulle kunna ha positiva effekter på hjärtkärlhälsan och inflammationer.

Rödbetor ökar kroppens syreupptagningsförmåga.

Att äta rödbetor kan ge sänkt blodtryck.

8. Rödbetor

Den mest välkända hälsoeffekten med rödbetor är kanske att den innehåller nitrat, som i kontakt med munnens bakterier omvandlas till nitrit, som i sin tur blir till kväveoxid i blodet och musklerna. Den här processen gör att kroppen kan hushålla längre med syret och blir uthålligare – perfekt för dig som tränar, alltså! Samma process kan också ha blodtryckssänkande effekt.

Men rödbetor har också visat sig kunna skydda mot både hjärtkärlsjukdomar och till och med mot vissa cancerframkallande ämnen.

Morötter innehåller flera antioxidanter som bland annat kan förhindra att ögat drabbas av åldersförändringar i gula fläcken.

Ny forskning visar att A-vitamin – som moroten är full av – kan minska risken för hudcancer.

9. Morötter

Moroten innehåller stora mängder A-vitamin, vilket bland annat är toppen för ögonen. Dessutom kan antioxidanterna lutein och zeaxantin förhindra att du drabbas av åldersförändringar i gula fläcken. Nu visar också en ny studie att en A-vitaminrik kost kan minska risken för hudcancer. Sedan tidigare är det känt att karotenerna i moroten kan minska risken för lungcancer. 

Mörk choklad har visat sig kunna minska risken för stroke.

Mörk choklad smakar inte bara gott – det gör också gott.

10. Mörk choklad

Kakao innehåller flavonoider som visat sig minska det dåliga kolesterolet, sänka blodtrycket – både över- och undertrycket – samt ha en positiv effekt på blodkärlen. I en svensk studie som gjordes vid Karolinska institutet såg forskarna att de som åt 50 gram choklad i veckan också löpte minskad risk för stroke. Effekten gällde både för mjölkchoklad och mörk choklad, men eftersom det är kakaon som innehåller de nyttiga antioxidanterna är det den mörka chokladen som ger bäst effekt på hälsan.

Artikelinspiration: Medical News Today

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

MåBra:s lilla antioxidant-skola

Boosta immunförsvaret med antioxidanter!

Myter & fakta: Det visste du inte om antioxidanter!

 

Testa vår kurs:

Utvald läsning