SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Hushållsgurun: 6 vanliga städmisstag – som kan göra oss sjuka

20 okt, 2021 
Kvinna håller i städhink med städartiklar i
Att städa vissa områden fel eller för sällan kan ligga till grund för täppt näsa, hosta och en orolig mage, menar städexperten. Så här bör du ta hand om ditt hem för att slippa ta skada av bakterier, kvalster och mögel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Hacket som visar hur smutsig din ”rena” tvättmaskin egentligen ärBrand logo
Hacket som visar hur smutsig din ”rena” tvättmaskin egentligen är

Städgurun och före detta tv-personligheten Aggie MacKenzie, 66, har i en intervju med brittiska The Sun berättat om vanliga problem hon märker att folk gör när de städar hemma. Många av insikterna kommer säkerligen från det klassiska programmet How Clean Is Your House, som sändes mellan 2003–2009 och som hon var programledare för.

Här är sex städmisstag hon menar att vi bör undvika – för hälsans skull.

Aggie MacKenzie ler och tittar in i kameran
Hushållsexperten, programledaren och författaren Aggie MacKenzie.

Städexperten om hushållstipsen som håller dig frisk

1. Köp ny dammsugare – och byt påse ofta

Nya dammsugare kommer ofta med ett så kallat HEPA-filter, vilket är bra för att filtrera bort luftburna smuts- och dammpartiklar som sugs upp i dammsugaren. Har man inte ett sådant så har det visat sig att dessa kan spridas ut i rummet, vilket kan orsaka hosta och irriterade luftvägar, särskilt för allergiker.

Annons

Det kan också vara bra att hålla lite koll på dammsugarpåsen, då en fullproppad dammsugare inte kan ta in mer gör det att man bara drar runt smutsen i hemmet.

2. Glöm inte att städa duschdraperiet

Många vet att man ska hålla efter kring duschområdet, men tenderar att glömma duschdraperiet, menar Aggie MacKenzie. Eftersom området ofta är blött är miljön optimal för att mögel ska kunna utvecklas, vilket i värsta fall kan orsaka aspergillos hos människor – en svampinfektion som sätter sig på luftvägarna.

Badrum med duschdraperi
Glöm inte att spola av duschdraperiet – och låta det torka mellan duscharna.

3. Byt sängkläder en gång i veckan

Våra sängar och sänglakan är fyllda med kvalster – vars avföring innehåller enzymer som stör våra luftvägar och som till och med kan utlösa astmaattacker.

Beroende på hur mycket du använder sängen/hur ”smutsig” du är när du går och lägger dig så varierar tiden mellan hur ofta du bör byta sängkläder för att undvika detta. En god ambition är att försöka byta en gång i veckan.

Annons

4. Tvätta badrumsmattan veckovis

Badrumsmattan blir lätt fylld med snuskpartiklar från allt vad kroppen avger – samtidigt som den ofta är blöt. Lider någon i hushållet av fotsvamp eller fotvårtor kan det vara extra viktigt att tvätta den ofta eftersom dessa åkommor är mycket smittsamma.

5. Städa ur kylskåpet regelbundet

Kylskåpet bör städas ur med jämna mellanrum, och hur man förvarar sina livsmedel är viktigt, poängterar Aggie. Hon berättar om att man inte alltid kan se på ett kylskåp att det är smutsigt efter bakterier är osynliga. Under tiden hon gjorde How Clean Is Your House berättar hon om halvsmutsiga kylskåp där livsmedel var drabbade av listeria.

Insidan av ett kylskåp
Förvara känsliga livsmedel rätt och håll ordning på vad du ställer vart.

Då kan det vara för att man förvarat en ost eller kyckling undan att linda in det/lägga i en låda som skyddar den övriga maten från livsmedlet. Listeria kan orsaka sjukdomen listerios hos människor, vilket för de flesta ger symtom som vid förkylning och/eller magsjuka. Personer i riskgrupp kan dock få symtom likt en hjärnhinneinflammation.

6. Häng upp blöta handdukar

Om man har en handdukstork bör man använda den. Blöta handdukar som får vara våta eller fuktiga under en lång tid skapar en perfekt grogrund för bakterier. Studier har visat att både E. Coli och koliforma bakterier, vilka kan orsaka magbesvär, återfinns på de flesta handdukar efter bara en användning.

Ha därför som vana att alltid låta handdukarna torka ordentligt – och försök att tvätta dem efter tre-fyra gångers användning.

Källa: The Sun
Foto: TT

Annons