QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Sjuka städhacks vi lärt oss från TikTok

24 aug, 2021 
AvSara Ericsson
Kvinna som städar i hemmet
Bland galna danser, beautytips och andra virtuella höjdare finns en hel del lärorika städtips. TikTok har lärt oss att använda sköljmedel på ett nytt sätt, att tvättmaskinen måste städas och 10 andra effektiva (och lärorika) tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 saker vi lärt oss av TIKTOKBrand logo
7 saker vi lärt oss av TIKTOK

Till en början fylldes appen TikTok med synkade danser och musikvideos som hyllades av tonåringar världen över. I dag är sociala medier-fenomenet, för många en sann skattkista med inspiration inom alla ämnen och kategorier.

Se ocksåExperten om 6 vanliga städmissar som kan göra oss sjuka.

Med över en miljard (!) användare – varje månad, kan vi som hitintills inte anslutit oss, snart inte stå emot längre. Något som bara blir större och större är städkontona i appen. Under hashtaggen #cleantok och #cleaningtiktok har de bästa städtipsen blivit virtuella, och fått oss att se på städning med nya ögon. Vi har samlat några av de trendigaste (och sjukaste) städhacksen vi lärt oss från TikTok. Här är 12 exempel.

Rengör ytor med sköljmedel

@hallonett

Grymt tips för dig som inte är rädd för sköljmedel 😉🧼

♬ Sicko Drop - KVSH & Schillist

Ja du läste precis rätt, sköljmedlet kan användas till mer än att tvätta kläder med. Det ger nämligen en antistatisk effekt och motverkar att ytan drar till sig damm. Så nästa gång du ska damma hemmets lister, fönsterbrädor och bord – häll i en skvätt sköljmedel i vattnet och torka sedan av med en fibertrasa. Och viola, dammet kommer hålla sig borta en längre tid!

Annons

Tvättmaskinen behöver också städas

Hemmets ytor må vara prioriterade vid städning. Men emellanåt kan det vara bra att se över de maskiner som hjälper oss att hålla rent. Som tvättmaskinen till exempel! Dag ut och dag in tvättar vi våra smutsiga kläder i den och ibland behöver även den lite extra kärlek. Torka av dess glaslucka och packning med rengöringsmedel. Dra ut tvättmedelsfacket, skölj av det och rengör det. Sätt sedan tillbaka det och fyll facket med ättika. Skjut in det och placera sedan en diskmaskinstablett i tvättmaskinen. Sätt på ett program på 90 grader och låt maskinen rengöra sig själv.

Rengör ugnen (medan du sover!)

@mama_mila_

Oven cleaning made easy ✨ follow for more home tips and tricks ✨ #cleaningtiktok #cleaninghacks #homehacks #homerefresh #cleaningtips

♬ I'm So Pretty - REYANNA MARIA

Ja du hörde helt rätt, de smutsiga och fastbrända resterna i ugnen och städas bort när du sover! Blanda samman ½ msk bakpulver och 1 tsk diskmedel med vatten så att en fast pasta bildas. Applicera den vita pastan överallt i ugnen och låt stå över natten. När du vaknar är det bara att skrubba bort pastan med en svamp eller fiberduk. Om det är något som sitter extra hårt kan du med fördel spraya vinäger på de områdena.

Annons

Ta bort äckligt smuts i badrumsfogarna

I duschen och runt handfatet samlas det mycket smuts och missfärgade avlagringar bildas lätt. Dessa ser inte så fräscha ut och är dessutom inte helt enkla att städa bort. Använd en tunn handduk eller toalettpapper. Snurra till en avlång och tunn tråd. Applicera rengöringsmedel eller välj att använda bikarbonat för en mer ekologisk och hållbar städning. Placera sedan den snurrade papperstråden eller handduken ihop med medlet, eller bikarbonaten mot fogen. Låt stå över natten och dagen efter är det bara att med lätt hand ta bort smutsen i fogen.

Dusch-hacket vi inte kommer kunna vara utan

Vanesa visar oss ett städtillbehör vi aldrig tidigare trodde att vi behövt, men som nu känns som ett måste! En rengöringsborste med ett handtag som hon fyller med diskmedel och vinäger. Hon placerar den i duschen, vilket gör att det blir enkelt och lätt att städa av alla ytor under tiden vi duschar. Det finns liksom inga undanflykter, den bara står där och väntar på dig!

Annons

Så enkelt gör du rent baksidan av frysen

Ingen nyhet, men bakom kyl och frys samlas mycket damm och smuts. Genom att hålla dessa utrymmen rena ökar också kylvarornas livslängd. Och det är SÅ enkelt, fram med dammsugaren och utmana smutsen. Men glöm inte att dra ur sladden innan du tar tag i storstädandet!

Städa ur ventilationen (ja där samlas det mycket damm!)

Husets ventilationskanal ska bidra till ett renare och bättre boendeklimat. Vi alla behöver få luften utbytt för att må bättre i våra hem. Men ventilationskanalen samlar också på dig enormt mycket damm ifrån all luft som passerar in och ut. Att rengöra denna är inte helt enkelt, men TikTok har åter visat oss vägen. Vad du behöver? En skruvdragare och ett längre skaft med ett toalettborste-liknande munstycke!

Annons

Så får du det rostfria stålet skinande rent

Rostfritt stål gulnar lätt i färgen, uthällda kaffekoppar i diskhon, blåbär som glömts kvar eller vatten som stått för länge. Rostfritt stål gör sig bäst skinande rent och det har aldrig varit enklare att återfå dess shine! Universalpasta + disksvamp= effektivt städhack!

Heltäckningsmattan städas bäst med en...

@mi.slater

Quick carpet cleaning hack 🙋🏼‍♀️ ran out of time at the end hence the rush😭 #fyp #foryou #clean #tips

♬ follow tommyxblake for more mashups at 700k - tommy blake 🧸

En stor inredningstrend är heltäckningsmatta. Snyggt – ja! Praktiskt – nej! Men nu har vi fått ett riktigt bra tips på hur den allra bäst rengörs (och nej det är inte med en dammsugare). Det är med en klassisk duschskrapa!

Dammsugshacket vi alltid saknat

Hur många gånger har man inte stått och försökt suga upp döda insekter i fönsterkarmen eller små smulor och bös som ramlat ned? Dammsugaren och dess munstycken når aldrig ned, eller ens får plats i de små springorna. MEN det är nu löst med hjälp av ett A4-papper och tejp. Rulla ihop pappret och fäst det med tejp som en förlängare av dammsugarmunstycket.

Så gör du rent brödrosten

En och annan macka har fått en krispig och gyllenbrun ytan av vår älskade brödrost. Men den likt mycket annat blir också smutsig. Här får vi se hur enkelt det är att fräscha upp rosten, och det får oss även att fundera på varför vi inte gjort det tidigare?

TikTok-tips för att få hemmet att lukta gott

  • Rengör alltid soptunnorna mellan byten av påse.
  • Spraya doft på papper och placera i soptunnan.
  • Blanda 95 procent vatten med 5 procent sköljmedel och spraya på hemmets textilier för en fräsch doft.
  • Låt tvätten hänga framme i vardagsrummet och låt doften av nytvättat sprida sig.
  • Emellanåt kan det vara bra att hälla bikarbonat, ättika och kokhett vatten i avloppen för att undvika dålig lukt.

Foto: TT

Annons