SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

5 städprodukter som är helt onödiga – så gör du istället

14 apr, 2023 
kvinna som städar
Har du också skåpet fullt av alla möjliga sorters rengöringsmedel – en för varje ändamål känns det som? Spara både pengar och miljön genom att göra dina egna. Bakpulver, diskmedel, vinäger och ättika tar dig riktigt långt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

På sajten Well+Good tipsar Sergio Sanchez, ägare av en städfirma och med lång erfarenhet i bagaget om dessa klassiska husmorstips som ersätter några av de vanligaste rengöringsprodukterna.

Toalettrengörare

För att hållas fräsch behöver toaletten en grundlig rengöring varje vecka. Men det går lika bra med en hemmagjord version som de köpta. Blanda bakpulver med några droppar väldoftande olja, av exempelvis citron. Häll först en knapp matsked av blandningen i toaletten, sedan en skvätt vinäger eller ättika. Låt verka en stund och skrubba som vanligt.

Golvrengöring

Du gör enkelt en egen blandning av varmt vatten, en skvätt ättika och ett par droppar diskmedel. Även här kan du med fördel tillsätta lite eteriska oljor, exempelvis lavendel. Tänk dock på att ättika är frätande och inte ska användas på känsliga material, exempelvis natursten som granit eller marmor, som kan få bestående fläckar.

Rengöringsmedel för rostfritt stål

Vi har sällan så mycket rostfritt stål att rengöra och diskmedel och olivolja gör faktiskt jobbet lika bra, därför är det ganska onödigt att köpa ett specialmedel.

Annons

Först använder du diskmedel för att ta bort ingrott fett och fingeravtryck. Ta en dutt diskmedel på en lätt fuktad mikrofibertrasa och gnugga in på det rostfria stålet. Byt trasa och häll en liten klick olivolja eller matolja och gnugga med. Torka och polera med en torr trasa eller handduk så ser ytorna som nya ut!

4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklareBrand logo
4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklare

Avloppsrengörare

Att regelbundet hålla avloppen i schack kan spara dig onödigt jobb (och pengar om du måste ringa in rörmokaren). Många rengöringsmedel innehåller dock starka kemikalier, som du slipper om du gör ditt eget medel.

Häll ner tre matskedar bakpulver och en deciliter vinäger eller ättika i avloppet. Tillsammans bildar de en kemisk reaktion som börjar brusa och löser upp klogg. Så fort det slutar brusa, häll kokande vatten i avloppet för att lösa upp proppen helt.

Annons

Ugnsrengöring

Vi känner alla igen den starka lukten av ugnsrengöringsmedel, och bara det i sig är ett tydligt tecken på att det borde finnas bättre sätt. Om du inte har en ugn med pyrolysrenöring – plocka fram bikarbonatet, diskmedlet och vinägern igen! Blanda lika delar diskmedel och vinäger, häll sedan i bikarbonat så att det blir en massa. Applicera generöst över ugnens alla väggar, glöm inte ugnsluckan. Låt verka i 30 minuter innan du torkar bort medlet (och smutsen!) med svampens grova sida.

Lycka till!

Annons