Brown noise och pink noise – så kan det hjälpa dig att sova bättre

04 jul, 2022 
kvinna med sovmask
Rätt bakgrundsljud kan hjälpa dig att både somna fortare och sova djupare. Kanske har du hört talas om white noise – men visste du att det finns även pink noise och Brown noise?
Annons

Det finns många ljud som kan vara rejält störande när man ska försöka sova. Men rätt bakgrundsljud kan också vara till stor hjälp för att kunna komma till ro.

De senaste åren har ”white noise” blivit ett känt begrepp och för många är ljudet förknippat med att hjälpa bebisar att komma till ro. Man tror att anledningen till att små barn finner ljudet så rogivande är att det monotona bruset påminner om ljudet i livmodern.

Olika frekvenser blandas, ändå är ljudet väldig monotont. Ljudet hjälper också till att skärma av andra störande småljud, såsom trafik eller klirr i köket, vilket gör att även många vuxna blir hjälpta med både avkoppling och sömn, vilket bidragit till att marknaden blivit så stor. Idag finns white noise inspelat på såväl appar och maskiner som på streamingtjänster.

Lyssna på white noise här

Men har du hört begreppet Brown noise och pink noise?

Recept.se Nyhetsbrev
5 stressfällor som förstör din sömn
5 stressfällor som förstör din sömn

Vad är pink noise?

För den som tycker att white noise kan vara ett för störande ljud kan pink noise vara ett alternativ. Det flödar mjukare mellan höga och låga frekvenser, vilket ska efterlikna naturens ljud mer, såsom vågor, vind eller regn. I pink noise är de låga frekvenserna mer framträdande och de höga mjukare, vilket gör det mer balanserat och sövande. Det vi kallar för white noise har i många fall utvecklas till att idag mer dra åt det här hållet.

Annons

Lyssna på pink noise här

Vad är Brown noise?

Brown noise är ännu lägre i frekvenserna och i princip helt utan höga frekvenser. Det är djupare med mer bas och kan vara mer behagligt att lyssna på för vissa. Brown noise är uppkallat efter den skotske vetenskapsmannen Robert Brown, därav skrivs det med ett stort B.

Lyssna på Brown noise här

Vilket ljud är bäst?

Vilken typ av ljud man finner mest lugnande och behagligt att lyssna på är väldigt individuellt och för ett otränat öra kan det till en början vara lite svårt att avgöra vilket som är vilket av ljuden.

Källa: Real Simple, Sound of sleep

Foto: TT

Annons