HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Därför avråder WHO nu från sötningsmedel

21 sep, 2022 
läskburkar med sötningsmedel /kvinna häller sötnignsmedel i kaffe
Att åsikterna om sötningsmedel går isär är ingenting nytt. Det har länge diskuterats ifall det finns någon vits att byta vanligt socker mot andra varianter och hur bra det är. Men nu kommer WHO med nya rekommendationer efter att ha gått igenom ett par hundra studier.
Annons

Sötningsmedel har länge varit omdiskuterat – det har funnits röster som varit både för och emot. Att välja sötningsmedel framför vanligt vitt socker kan ju till exempel göra att man håller nere på sitt kaloriintag.

Men det har också pratats bland annat om att den söta smaken gör oss sugna på mer socker. Vilket kan leda till att man vill äta, och kanske äter, mer sött än man annars skulle ha gjort …

Se även: Så mycket socker är det i frukt vs godis

Så mycket socker är det i frukt vs godisBrand logo
Så mycket socker är det i frukt vs godis

WHO har nya rekommendationer kring sötningsmedel

Nu har Världshälsoorganisationen WHO kommit med nya rekommendationer kring sötningsmedel, där de är mer skeptiska än de varit tidigare.

– Även om bevisen är svaga så har de i en genomgång av över 200 studier kommit fram till att sötningsmedel i långa loppet kan bidra till ökad risk för fetma, diabetes typ 2 och hjärtkärlsjukdom, säger Karin Magnusson som är dietist.

Annons

De sötningsmedel som idag används i produkter är godkända och anses vara säkra men det kan enligt WHO ändå finnas risker om man ser i ett längre perspektiv.

Långsiktigt kan sötningsmedel leda till ökade risker

I studien har man kommit fram till att användning av sötningsmedel framför vanligt socker på kortare sikt kan leda till en viss viktminskning, även om det bara finns svagt stöd för det.

Men det finns också svagt stöd för att sötningsmedel på lång sikt kan leda till ökad risk för att man går upp i vikt. I samband med det såg man även en något ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2.

Man såg också att det skulle kunna finnas ett samband mellan sötningsmedel och ökad risk för att man föder barn för tidigt. Men även här var det svaga bevis.

WHO: Sötningsmedel bör ej användas viktminskningssyfte

Nu rekommenderar WHO att man inte ska använda sötningsmedel i syfte att gå ner i vikt eller för att minska risken för att drabbas av just de här folksjukdomarna.

Annons

De nya rekommendationerna gäller inte diabetiker, utan bara de som inte redan har sjukdomen. Diabetiker kan gynnas av att använda sötningsmedel framför socker då det inte påverkar blodsockret på samma sätt.

Sötningsmedel finns i många varianter och produkter

Sötningsmedel finns i många olika varianter och flera av dem är sötare än vanligt vitt socker. Några tas fram ur naturliga sockerarter, andra framställs kemiskt. En del innehåller energi, andra i stort sett ingen energi alls.

Även om man inte tillsätter sötningsmedel i sin mat kan man få i sig det genom mat eller annat man stoppar i sig. Till exempel kan sötningsmedel förekomma i ultraprocessad mat. Det används också i till exempel läsk, glass och godis.

Hur ska jag veta om det är mycket socker i en produkt?

– Ingredienslistan visar om det finns någon form av socker tillsatt i produkten. Ju tidigare den står, desto större mängd är tillsatt, förklarar Karin Magnusson.

Annons

Det är bara det att det finns över 50 olika namn på olika sorters socker som används i livsmedel …

– Några av de vanliga är: Dextros, fruktos, honung, invert socker, maltsirap, rissirap, sucrose, melass, high-fruktos corn syrup (HFS), glukos, laktos, maltos, maltextrakt, betsocker och agave sirap.

Innehållsförteckningen anger den totala mängden sockerarter, både naturligt och tillsatt.

– Du ser den totala mängden under rubriken "Kolhydrater, varav sockerarter". Kom ihåg att denna siffra både visar det socker som är tillsatt, men också det som naturligt finns i till exempel en mjölkprodukt eller i torkad frukt.

Källa: WHO

Annons