ANNONSSAMARBETE MED PROBI ORIGINAL

Slipp din uppblåsta mage – här är tipsen som lugnar och lindrar

När magen strejkar och är i uppror kan det vara svårt att tänka på annat. Kläderna stramar, det gör kanske ont och du springer på toaletten stup i ett, eller så kan du inte gå alls då magen helt har kört ihop sig. Att lida av problem med magen är vanligt. Så många som varannan svensk har magproblem i stort sett varje vecka. (Källa: Magrapporten) Kvinnor upplever störst problem med magen och enligt dem själva är det stress som är den största orsaken. Den näst vanligaste anledningen till magproblem är dåliga matvanor och för lite vardagsmotion.

Att ha magproblem kan verkligen påverka en persons livskvalitet och många som mår dåligt av andra skäl har också ofta problem med magen. Stress och maghälsa hänger ihop, men ibland kan det vara svårt att komma ifrån en stressig tillvaro och andra gånger är man kanske inte ens medveten om hur stressad man faktiskt är.

En välmående mage är avgörande för inte bara vårt fysiska utan även vårt psykiska mående. I vår tarm finns en naturlig uppsättning bakterier och beroende på hur du lever påverkas din bakterieflora precis som olika mjölksyrabakterier påverkar olika saker i kroppen.

Här kommer 5 tips som kan lugna magen

1. Drick vatten och ät fibrer

Ät mindre av mat som ger gaser i magen, som exempelvis bönor, kål, lök och produkter som innehåller sötningsmedel. Ät i stället mer av mat som innehåller fibrer som till exempel päron, banan, kiwi, havregryn och vetekli. Du bör ungefär få i dig 25–35 gram fibrer om dagen. Mer än så kan få motsatt effekt och ge magont. Glöm inte heller att tarmen behöver vatten så drick tillräckligt varje dag.

2. Rör på dig

Det är ingen myt att rörelse sätter fart på tarmarna så försök att inte vara för stillasittande. Vid för mycket stillasittande stannar tarmens arbete av och sväller upp. Att komma ut på en lunchpromenad och/eller köra ett träningspass kan verkligen hjälpa din maghälsa.

3. Tugga maten ordentligt

Det här har du säkert hört förut men att äta långsamt och tugga maten ordentligt är viktigt. Äter du snabbt och under stress hamnar mer luft i magen vilket kan resultera i uppblåsthet. Undvik också att tugga tuggummi och att suga på hårda karameller då du sväljer mer luft.

Kvinna vid skrivbord

4. Dra ner på stressen

Att stressa mindre kanske är enklare sagt än gjort, men om du vill få bukt med din struliga mage är stressen viktig att ta tag i. Försök att ta hand om dig själv bättre och sätt goda och regelbundna rutiner. Samma sak gäller för dina toalettbesök, försök att sätta upp rutiner som du kan följa. Om magen är trög kan du också testa att använda dig av en pall när du sitter på toaletten. Att sitta på huk när man gör sina toalettärenden är faktiskt det mest naturliga för tarmen.

5. Testa mjölksyrabakterier

Ibland kan det vara bra att tillföra kroppen mjölksyrabakterier. Dessa finns naturligt i kroppen för att bland annat balansera din tarmflora. Mjölksyrabakterier kan hjälpa din tarmflora och bryta ner maten du äter, vilket skulle kunna lindra en trög och uppblåst mage.

PROBI ORIGINAL

Probi Original är Sveriges mest köpta bakterietillskott. Bakteriestammen Lactobacillus plantarum 299v (LP299V®) – som finns i Probi Original - har i kliniska studier visat förmåga att överleva matsmältningspassagen och kolonisera tarmen och på så sätt påverka tarmfloran. Varje kapsel innehåller minst 10 miljarder bakterier. För att bakterier i tarmen ska kunna upprätthålla en balanserad tarmflora behöver de kunna överleva och föröka sig i tarmen. En förutsättning för att detta ska gå är att bakterierna binder till en receptor i tarmen. Mjölksyrabakterien Lactobacillus plantarum (Lp299v®) gör precis detta.

Läs mer om Probi Original

Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost och en hälsosam livsstil.

Se också: 4 sätt att lindra IBS-magen
1:20

Efter reklamen: Se också: 4 sätt att lindra IBS-magen

(1:20)

Slå på ljud

Utvald läsning