SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Så påverkas kroppen av sötningsmedel

31 aug, 2022 
läsk i glas och skål med sötningsmedel
Idag är varannan läsk som säljs sötad med sötningsmedel och utbudet på marknaden blir större för varje år. Frågan är hur hälsosamt det är och om det i alla lägen är ett bättre alternativ än vanlig läsk?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Läsk och saft utan vanligt socker har de senaste åren blivit ett allt vanligare alternativ till de klassiska varianterna. Och det är inte svårt att förstå. De sockerfria alternativen innehåller betydligt färre kalorier om ens några alls. Flera studier har också visat att man kan gå ner i vikt om man ersätter sockersötade drycker med lightprodukter, skriver DN. Däremot har det spekulerats i hur dessa ersättningsprodukter påverkar hälsan. Det har bland annat pratats om ökat sötsug och risk för cancer.

6 middagshacks för att minska sötsugetBrand logo
6 middagshacks för att minska sötsuget

Sötningsmedel påverkar tarmfloran

Ett israeliskt forskarteam har nyligen undersökt hur sötningsmedel påverkar blodsockret och tarmfloran. Forskarna delade in 120 friska vuxna i olika grupper som fick dricka drycker med aspartam, sackarin, stevia respektive sukralos.

Annons

Testgruppernas blodsocker mättes kontinuerligt under hela testperioden. Snart visade det sig att de som fått i sig sackarin och sukralos fick större variation i sitt blodsocker.

I nästa steg undersökte forskarna tarmflora och saliv hos deltagarna. Även här skiljde sig de deltagare som fick sackarin respektive sukralos från resten av gruppen med mer påtagliga förändringar.

Ingrid Larsson, docent och näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset har en förklaring.

– Sukralos är från början en glukosmolekyl till skillnad från till exempel aspartam som består av aminosyror. Det kan tänkas vara en förklaring till effekten på blodsockret av sukralos, säger Ingrid Larsson till DN.

Avråder inte från zero-produkter

Trots forskarnas resultat att sötningsmedel påverkar både tarmflora och blodsocker vill hon inte avråda från att dricka lightläsk eller andra lightdrycker.

– Det finns inga välgjorda kontrollerade studier som pekar på någon fara med att använda sötningsmedel i rekommenderade mängder. Vi äter för mycket socker i dag, och då är lightdrycker ett bra sätt att ändå få dricka något som smakar sött om man önskar det.

Några vanliga sötningsmedel:

Aspartam: Finns i Coca Cola zero sugar, Fanta zero sugar och Pepsi max

Stevia: Vanligt i sylt, osötad ketchup och en del lightläsk.

Sukralos: Finns i Vitamin well Sport 002 samt 003, i drycken Monster Absolutely Zero och i Fanta Zero Raspberr

Björksocker: Ett naturligt sötningsmedel som kan ersätta vitt, raffinerat socker.

Foto: TT

Källa: DN

Annons