Sömnen kan avslöja din risk för Alzheimer

Sömnen kan avslöja alzheimer.

En ny studie visar att personer som i genomsnitt sover nio timmar eller mer per natt löper större risk att drabbas av Alzhemiers sjukdom.

Studien, som publicerats i tidskriften Neurology, har använt sig av data från den så kallade Framingham-studien, som studerade riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom. Då analyserade man data från 5000 personer med start 1948.

Forskarna bakom den nya studien kontaktade en stor grupp som deltagit i den tidigare studien och frågade om deras sovvanor. Deltagarna var då i genomsnitt 72 år, och sedan har man följt personerna i tio år för att se vilka som utvecklade demens och Alzheimer. 234 personer hade insjuknat när studien var över.

Läs också: MIND-dieten – maten som skyddar mot alzheimers

I resultaten kunde man se att de personer som sov nio timmar eller mer per natt löpte DUBBELT så stor risk att drabbas av Alzheimer inom tio år.

– Det är ganska unikt att man har mer än nio timmars sömn, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik, till Expressen, och fortsätter:

– Ganska nyligen har man sett i flera rapporter att för lite sömn gör att man har större risk, men här är fyndet att de som sover för mycket har en fördubblad risk. Lagom är bäst kan man väl säga.

Läs också: C-vitamin kan motverka alzhemier

Man gjorde också upptäckten att de som dessutom hade låg utbildningsnivå och sov mer än nio timmar hade sex gånger större risk att drabbas av demens.

– Det är väldigt hög siffra, då är frågan om man inte hittat en grupp här som har andra riskfaktorer, som sämre kost och mindre motion. Men det bekräftar tidigare studier där stimulans av hjärnan fördröjer insjuknandet i demens, säger Bengt Winblad till Expressen.

Då studien är en observationsstudie kan man inte dra slutsatser om orsakssamband, men man tror att mycket sömn snarare är ett tecken på tidig demens, än en anledning till det.

Du kan inte undvika demens eller bota det, menar Bengt Winblad, men en sund livsstil kan ge högre livskvalitet på äldre dagar.

Källa: Expressen/Medical News Today

Foto: Thinkstock

 

Basta mer – minska risken för demens och alzheimer

Bada bastu – undvik demens

Läs också: Basta mer – minska risken för demens och alzheimer

 

 

Utvald läsning