FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Nya riktlinjer för testning – så ska du göra vid symtom av covid-19

20 jan, 2022 
coronatest
Nu uppmanas vi att inte testa oss via regionen – om vi inte verkligen måste. Anledningen är att regionerna är överbelastade. Regering lättar också på rådande karantänsregler inom kort.
Annons
Kungen och drottningen har smittats med covid-19Brand logo
Kungen och drottningen har smittats med covid-19

Snabbtesterna, eller hemmatesterna, används i allt större utsträckning vid provtagning av covid-19. Inte minst nu då väntetiderna på PCR-test via regionerna på sina håll kan vara långa. Att testa sig hemma på egen hand är något som Folkhälsomyndigheten nu uppmanar att vi fortsätter med. Detta för att lätta på testningen via regionen, så att de som behöver kan få svar i tid.

Testning via regionen – bara om du måste

Tidigare har det varit krav på att personer som gjort hemmatest med positivt covid-19 test också beställer ett PCR-test via regionen. Under pressträffen som hölls under torsdagen den 20 januari gick Folkhälsomyndigheten ut med att denna rekommendation inte längre gäller. Anledningen är att testningen är så hårt belastad att svarstider blir så långa att testningens värde minskar något.

Annons

Det som gäller är: Om du känner dig sjuk ska du stanna hemma. Får du via ett snabbtest ett positivt resultat för covid-19 ska du försätta dig i karantän utan att beställa ett PCR-test från regionen. De enda som får fortsatta testa sig är personer som fysiskt måste infinna sig på jobbet, exempelvis polis, lärare, fritidspedagoger och andra för samhället viktiga tjänster.

Nya karantänsregler – ändrar från 7 till 5 dagar

Från och med nu gäller att följande symtomfria personer i hushållet undantas från förhållningsregeln att inte gå till arbete eller skola:

  • Vaccinerade med en tredje dos vaccin
  • Personer som haft covid-19 inom de senaste tre månaderna
  • Man är en nyckelperson i samhällsviktig verksamhet

Tiden att stanna hemma kortas också till 5 dagar, räknat från det att personen i hushållet insjuknat.

Tidigare behövde du få ditt smittfall registrerat via regionen

Det vill säga – du behövde efter att ha tagit ett antigentest hemma som visar att du har en pågående infektion boka ett PCR-test eller kontakta en läkare så att ditt smittfall registreras och kan spåras. Men, detta gäller alltså inte längre, även om det kan komma att införas igen då testningen bedöms vara i fas.

Annons

Snabbtesterna är inte lika tillförlitliga

Värt att ha i beaktning är också att snabbtesterna inte har samma tillförlitlighet som PCR-test, och att man därför bör vara försiktig om man känner sig dålig trots ett negativt testresultat. Här har vi skrivit om vilka snabbtester som fått bäst respektive sämst resultat när det kommer till tillförlitlighet.

Det är också av högsta vikt att man ser till att göra testet ordentligt. Det vill säga att man kör in topsen tillräckligt långt, trots att det kan kännas obehagligt. Annars kan testet ge ett missvisande resultat.

Så lyder smittskyddslagen vid insjuknande i covid-19

Vid upptäckt av pågående covid-19 infektion ska du omgående informera de personer du varit i kontakt med och kan ha smittat. Detta inkluderar personer i ditt hushåll, vänner, arbetskollegor, vårdpersonal eller andra du varit inom en radie av två meters avstånd under 15 minuter eller mer. Personer som kan ha smittats behöver då också testa sig för covid-19 även om de inte har symtom.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177, Läkartidningen, Riksdagen.

Annons