8 sätt att skydda dig mot baciller på offentliga toaletter

kvinna på offentlig toalett

Influensa, förkylningar, magsjukor och inte minst coronaviruset… Bakterier och virus från det här kan vi råka på när vi besöker offentliga toaletter. Liksom många andra oönskade baciller.

Förutom att det rör sig mycket folk samtidigt på offentliga toaletter så är det också en plats där många tar i samma handtag, knappar och ytor. Och vi vet att till exempel coronaviruset kan leva på ytor ganska länge.

Men så är det ju också själva toaletten. När man spolar kan partiklar från det som finns i toaletten (och från andra före dig) ta sig hela tre meter upp i luften, enligt en studie publicerad i Physics of Fluids.

Här är några saker att tänka på för att minska risken för att få med sig bakterier från toalett-besöket:

1 Håll avståndet även här

Precis som vi just nu påminns om hela tiden så gäller det att hålla avstånd även på offentliga toaletter så gott det går, även om det ofta handlar om begränsade utrymmen. Tänk på att försöka hålla 2 meters-regeln så gott det bara går.

2 Tänk på vad du tar i

Alla ytor du tar i – dörrhandtag, spolknappar, toalettpappershållare, kranar, tvålbehållare … har många människor tagit i med sin händer före dig. Använd till exempel papper emellan när du tar i ytorna – och ta bara i det du måste.

3 Fäll ner toalocket

Innan du spolar – stäng alltid toalocket för att minska risken för att bakterier sprider sig från innehållet i toasitsen. Spola det sista du gör så du kan vända dig ifrån toasitsen och gå ut.

4 Var inte kvar i onödan

Tillbringa bara den tiden du behöver i utrymmet. Självklart ska du ta dig tid att tvätta händerna noga, vilket kanske är det absolut viktigaste med hela besöket för att undvika att ta med dig bakterier, men väntar du till exempel in någon mer så gör det utanför istället.

5 Tvätta händerna noga

Tvätta händerna på rätt sätt efter ditt toalettbesök, använd tvål och skölj under rinnande, varmt vatten i minst 20 sekunder.

Kanske har man blivit bättre på det här efter att corona kom men tidigare studier visar att många hoppar över att tvätta händerna efter att de använt toaletten. Det gör inte bara att man utsätter sig själv för smittorisk utan även andra.

6 Torka händerna med papper …

Glöm inte att torka händerna med en pappershandduk efter att du har tvättat dem. Att torka händerna är ett viktigt steg i att ta bort alla bakterier, med våta händer sprids bakterierna lättare och kan trivas bättre.

7 … och använd papperet för att öppna dörren

Använd din pappershandduk som du torkat händerna med till att öppna dörren på väg ut också för att slippa ta i dörrhandtaget som förmodligen är täckt med olika bakterier. Kasta pappret i en papperskorg utanför toaletten istället.

8 Låt bli din telefon

Om du håller på med din mobil medan du är på en offentlig toalett så får du med dig bakterierna du har på händerna, även om du tvättar dem efter besöket. Du kommer ju att röra din telefon senare och får då bakterierna på händerna igen. Låt mobilen vänta i fickan eller väskan under besöket.

Källa: Health Foto: TT

LÄS MER:

Corona: Kan jag få covid-19 via offentliga toaletter?

Glöm toapapper! Så ska du göra när du varit på toa

Här är de skitigaste sakerna på jobbet – 8 bakteriefällor