Läkaren varnar: Covid-19 kan utlösa sjukdomen POTS

Kvinna sover på soffa och annan kvinna tar sig för hjärtat och ser oroad ut.
5 orsaker till hjärndimma
Slå på ljud

På Karolinska universitetssjukhusets mottagning för långtidssjuka i covid-19 har man nu sett att coronaviruset kan utlösa den allvarliga sjukdomen POTS. Sjukdomen kan leda till hjärt- och andningsproblem och drabbade vittnar om att diagnosen innebär stora utmaningar i vardagen.

LÄS MER: Coronavaccin – 6 myter du inte ska tro på

Vad är sjukdomen POTS?

POTS, Postural ortostatisk takykardisyndrom, en sjukdom som påverkar det autonoma (icke-viljestyrda) nervsystemet. POTS kan bland annat ge yrsel, hjärtrusning och svår trötthet. Men trots de stora besvären vet vården väldigt lite om sjukdomen och kopplingen till covid-19. I TV4s Nyhetsmorgon berättar Artur Fedorowski, docent och överläkare i kardiologi, om bakgrunden till diagnosen.

– Det är en virusinfektion som startar immunförsvaret i kroppen och som på något sätt inte blir bromsat i tid. Inflammationen och immunresponsen i kroppen fortsätter bara. Ett immunförsvar som inte drar sig tillbaka kan börja attackera egna organ i kroppen, säger Artur Fedorowski och fortsätter:

– Man kan föreställa sig kroppen som en vältränad organism där hjärta och kärl jobbar ihop för att försörja alla viktiga organ. Men om någon släpper in ett virus i kroppen så uppstår det kaos. Något stämmer inte helt enkelt.

LÄS MER: Ny studie: Den här blodgruppen minskar risken för corona

Han förklarar vidare att kunskapen om sjukdomen är liten, inte bara i Sverige utan även på flera andra platser i världen.

– Tyvärr finns det en stor kunskapslucka om sjukdomen inom läkarkåren men pandemin har troligtvis framkallat en stor ökning av fallen, säger han.

Vanliga symtom på POTS

  • Pulsökning, svaghet och yrsel när man står eller reser på sig.
  • Nedsatt allmän kondition
  • Bröstsmärta, andningsproblem
  • Huvudvärk, sömnsvårigheter
  • Koncentrationsproblem, hjärndimma
  • Mag- och tarmproblem
  • Svullnad i ben och mage när man står

Så är det att leva med sjukdomen POTS

De flesta som får diagnosen är kvinnor i åldrarna 25-45 år. En av de som drabbats av långtidscovid och sjukdomen POTS är 39-åriga Mathilda Sundvall. I Nyhetsmorgon berättar hon om vardagen med sjukdomen.

– Innan covid var jag fullt frisk. Jobbade, styrketränade och hittade på saker med mina barn. Nu klarar jag inte ens av att ta en promenad. Jag spenderar ungefär 90 procent av min vakna tid i soffan. Men det hjälper inte att vila, jag är trött redan när jag vaknar på morgonen, berättar Mathilda Sundvall.

Hon vittnar även om stora problem med andningen och att pulsen plötsligt kan öka utan någon tydlig orsak. Överläkaren Artur Fedorowski menar att det finns drabbade som blir helt friska från sjukdomen men han har också sett fall där patienter aldrig riktigt blir av med besvären.

– Om problemen och symtomen börjar försvinna inom loppet av ett år så finns det ganska stora chanser att man blir helt frisk. Men tyvärr kommer en del patienter att ha bestående problem som kommer variera över tid.

Källa: Nyhetsmorgon och Läkartidningen Foto: TT

Utvald läsning