Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny studie: Den här blodgruppen minskar risken för corona

02 dec, 2020 
Coronavirus och kvinna med covid-19.
Har du blodgrupp A eller 0? Det kan påverka hur din kropp hanterar en coronainfektion och covid-19. Den ena är nämligen den som klarar sig bäst, och den andra har haft det betydligt kämpigare, enligt studier.
Annons
(Måbra) Så tar du reda på vilken blodgrupp du har – 3 enkla sättBrand logo
(Måbra) Så tar du reda på vilken blodgrupp du har – 3 enkla sätt

I en ny kanadensisk forskningsstudie har forskare tittat noggrannare på frågan om huruvida ens blodgrupp kan påverka hur man drabbas av coronaviruset.

Och resultaten bekräftar det tidigare studier också visat: En blodgrupp uppvisar större motståndskraft, och minskar inte bara risken att bli sjuk i covid-19 med tolv procent, utan minskar även risken att dö i viruset med hela 13 procent!

Blodgruppen vi pratar om är blodgrupp 0.

Blodgrupper påverkar coronaviruset

I den kanadensiska studien tog man tester på 225 556 medborgare, och i en tidigare studie som gjordes i Danmark i oktober testades 400 000 personer. Även där såg man att personer med blodgrupp 0 klarade sig bättre än övriga medborgare.

– Det här är ett riktigt spännande resultat som visar att något händer mellan viruset och vår blodtyp, säger överläkaren vid Aarhus universitetssjukhus, Lars Østergaard, till Expressen.

Blodgruppen kan bilda antikroppar

De kanadensiska forskarna tror att många med blodgrupp 0 kan ha utvecklat antikroppar mot viruset.

Annons

– Vår nästa studie kommer specifikt att titta på sådana antikroppar, och om de förklarar den skyddande effekten, säger läkaren Joel Ray från St. Michael's Hospital i Toronto.

Studien visade även att personer som var Rh-negativa hade något bättre skydd mot viruset än de som var Rh-positiva. Resultaten kan dock inte säga något om hur man kan behandla patienter utifrån deras blodgrupp. Ännu.

Blodgrupp A har störst risk att få corona

Den blodgrupp som däremot tycks vara extra mottaglig för coronaviruset och att bli allvarligt sjuk i covid-19 är personer med blodgrupp A.

Det visar bland annat en större kinesisk studie som gjorts med tester från 2000 personer i Wuhan, och en stor studie som gjorts på 1980 intensivvårdspatienter i Spanien och Italien. Ingen av dessa studier har dock ännu referensgranskats.

I Sverige har något fler människor blodgrupp A än blodgrupp 0, något som skiljer sig från många andra delar av världen. Globalt sett är blodgrupp 0 den vanligaste.

Annons

Det här är blodgrupp 0

Den som har blodgrupp 0 är faktiskt speciell på flera olika sätt.

Visste du till exempel att personer med blodgrupp 0 har ett naturligt skydd mot att bli allvarligt sjuka av malaria? Det kan vara en förklaring till att blodgruppen är extra vanlig i områden där malarian härjar som värst. I Amazonas har till exempel nästan 100 procent av befolkningen blodgrupp 0.

Det finns även forskning som visar att blodgrupperna A, B och AB löper 15 procents större risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom, jämfört med de som ha blodgrupp 0.

Blodgrupp 0 tycks även kunna skydda mot utvecklandet av cancer. Forskare tror att det kan bero på att blodgrupperna A, B och AB får immunförsvaret att arbeta hårdare, vilket gör att kroppen på lång sikt ökar risken att utveckla cancer, medan blodgrupp 0 är snällare mot immunförsvaret.

Källa: Expressen, Vetenskap & Hälsa, Vårdfokus, Dagens Medicin, Illustrerad vetenskap. Foto: TT

...

Läs mer:

Så tar du reda på vilken blodgrupp du har – 3 enkla sätt

Svenska forskare undersöker om din blodgrupp gör dig känsligare för corona

Din blodgrupp kan avgöra om du får en hjärtinfarkt

Annons