SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

”Fingerhypnos” – enkla sättet att komma ner i varv

05 sep, 2023 
Splitbild: En hand i solnedgången och en kvinna som sover
Svårt att varva ner efter en lång och stressig dag? Eller sover du dåligt om natten? Då kanske fingerhypnos kan hjälpa dig att slappna av. Allt du behöver göra är att andas djupt och dra i dina fingrar. Så här gör du!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du kanske har haft en stressig morgon med full rulle från sekunden du slog upp ögonen. Under dagen tänker du hur skönt det ska bli sen att lägga huvudet på kudden och få en god natts sömn. Men sen ligger du där ändå, klarvaken, vrider och vänder på dig och tankarna flyger överallt. Det enda du vill är att bara kunna koppla av och sova...

Gör ingenting i 20 sekunder – unna digBrand logo
Gör ingenting i 20 sekunder – unna dig

Och det är här den så kallade ”finger-och andningshypnosen” kommer in i bilden.

Enligt hypnosterapeuteten Clare Longstaffe är fingerhypnos ett bra sätt för att minska ångest och komma ner i varv, säger hon i ett pressmeddelande från brittiska Mattress online.

Hur fungerar fingerhypnos?

”Fingerhypnos” är alltså en slags självhypnos-metod där man under djup in-och utandning gör olika hand-och fingerrörelser. När stressen känns överväldigande, kan du under eller efter en hektisk dag, prova att sätta dig ner en stund, andas djupt och dra i dina fingrar. Fingerhypnos kan lindra vid stress och ångest, men även vid sömnsvårigheter.

Annons

Fingerhypnos – så gör du

Enligt studier finns det flera fördelar med att ta lugna och djupa andetag. Förutom att det kan ha en avslappnande effekt, kan det också frigöra melatonin, hormonet som reglerar sömncykeln.

Nedan guidar hypnosterapeuten, steg för steg, hur du gör fingerhypnosen. Den kan du prova att göra oavsett om du är stressad på jobbet (men har en liten lucka) eller om du sitter på sängkanten redo att gå och lägga dig.

Lycka till!

Fingerhypnos: Så gör du steg för steg

Steg 1:
Sätt dig bekvämt. Kom ner i andning, djupare och långsammare, än vanligt. Hitta en lugn andning som passar dig.

Steg 2:
Nyp ihop tummen med fingrarna på ena handen, och lägg den i din andra hand som du kupar. Håll den positionen och ta fem djupa andetag.

Steg 3:
Byt händer och lägg dem likadant.

Steg 4:
Ny position: Gör ”tummen upp” med ena handen, och slut fingrarna om om tummen med andra handen. Håll, ganska löst, om tummen och ta fem djupa andetag. Byt hand och gör likadant, ta fem djupa andetag.

Step 5:
Upprepa övningen med alla fingrar på handen. Fortsätt med pekfingret, som du sluter fingrarna om med din andra hand, och ta fem djupa andetag, och byt hand – och fortsätt sedan övningen på alla dina fingrar.

Här finns också en video som visar hur du gör.

Kvinna visar hur man ska kupa händerna vid fingerhypnos
Så går steg 2 till: Nyp ihop fingrarna och lägg handen i din andra, kupade hand, räkna till fem djupa andetag.
Foto: Youtube.

Det säger experten om fingerhypnos

Markus Erosson jobbar som psykoterapeut och använder sig ibland av klinisk hypnos i arbetet med patienter. Men just begreppet ”fingerhypnos” har han inte hört talas om, säger han till MåBra.

Men han förklarar att i arbetet med exempelvis trauman eller ångest så kan repetitiva rörelser med händerna lugna och reducera ångest. Dels för att det repetitiva ger en förutsägbarhet, men också att det blir ett tryggt hållande. Fingrarna och fingerspetsarna har mycket känslighet, berättar psykoterapeuten.

Gör ingenting i 20 sekunder – det är du värdBrand logo
Gör ingenting i 20 sekunder – det är du värd
Annons