Nyfiken på chaga? Här är allt du bör veta om trendiga hälsosvampen
Chaga heter egentligen sprängticka på svenska. Chaga kommer från det ryska namnet, som även används på engelska och nu blivit det namn som används i hälsokosten även i Sverige.
Vad är chaga?
Chaga är en trädsvamp som växer på björkar på norra halvklotet. Man räknar med att ungefär en björk på 5000 har chaga på sig. Sprängtickan är en aggressiv parasit som får trädet att utveckla knotor, men kan lätt förväxlas med falsk sprängticka, som är en annan typ av knöl på trädets stam.
Chagan ser alltså ut som en svart knöl på trädet, med en nästan bränd och sprucken yta – det är svårt att tro att svampen är något ätbart genom att bara titta på den. Men när man öppnar den har den ett rödbrunt innanmäte där konsistensen påminner lite om kork.
Vad är chaga bra för?
Det har ända sedan 1500-talet sagts att chaga kan bota cancer i mage och lungor, och svampen anses ha antiinflammatoriska egenskaper, och kunna förbättra livet för både diabetiker och personer med psoriasis.
Vetenskapen kan dock ännu inte riktigt understryka alla dessa påstådda effekter. En studie från 2016 visade att chaga hjälpte till att minska tumörer hos cancersjuka möss, samtidigt som det ökade mössens kroppstemperatur och fick medelålders möss att gå ner i vikt. Men möss och människor är inte samma sak.
Däremot vet vi att chaga är rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Chaga är ett av de mest antioxidantrika livsmedlen som finns, och innehåller mer än tio gånger så mycket antioxidanter som blåbär.
Det finns viss forskning som pekar på att chaga skulle kunna hjälpa kroppens produktion av cytokiner – proteiner som är livsviktiga för att vi ska kunna tillverka vita blodkroppar, en stor del av vårt immunförsvar.
Här är några saker chaga sägs vara bra för:
- Bromsar åldrandet
- Sänker kolesterolet
- Minskar risken för cancer
- Sänker blodtrycket
- Stärker immunförsvaret
- Dämpar inflammation
- Sänker blodsockret
- Kan hjälpa mot psoriasis, artrit och andra autoimmuna sjukdomar
Chaga som pulver och te
Det vanligaste sättet att få tag på chaga är i pulverform i hälsokostbutik. Det kan du sedan använda att göra te på, ett aromatiskt te med en ton av vanilj. Idag finns det även kapslar med chaga att få tag på i hälsokosten.
Chaga har även börjat användas i till exempel hudvård, då antioxidanter sägs har en "föryngrande" effekt. Till exempel använder man chaga i ANNONS Lumenes hudvårdsserie Harmonia.
Du kan skära av den yttre biten av chagan (gröp inte ur trädet) om du hittar en, men den ligger inte under allemansrätten, så du måste be om lov först. Och gör det helst på vintern så den innehåller mindre mängd vatten. Du bör torka den direkt eller koka den – sprängticka börjar lätt mögla annars.
Är chaga farligt?
Sprängticka har använts som naturmedicin i hundratals år, framförallt i Asien och Nordamerika. Det finns idag ingen vetenskap som visar att chaga skulle vara farligt, och ingen rekommenderad dos när det gäller teer eller tillskott.
Med det sagt kan det ändå vara bra att vara försiktig. Det finns exempelvis studier som visar att chaga kan sänka blodsockret, vilket den som är diabetiker bör vara varsam med. Det finns även forskning som visa att det finns ämnen i svampen som gör det svårare för blodet att koagulera – vilken skulle kunna orsaka problem för den som äter blodförtunnande läkemedel.
Chaga är heller inget substitut för en vetenskapligt framtagen behandling, vad du än läser. Fortsätt med din behandling, och fråga din läkare om du kan ta chaga som tillskott.
Källor: Medical News Today, Axelsons, Healthline, National Center for Biotechnology Foto: TT