Ny forskning: Så stor är risken att dö i samband med sex

Par som har sex
5 hälsofördelar med att ha mycket sex
1:01

Efter reklamen: 5 hälsofördelar med att ha mycket sex

(1:01)

Slå på ljud

För att få reda på det kikade forskare vid St Georges University of London närmare på nästan 7 000 personer som dött på grund av plötsligt hjärtstopp. Samtliga i studien hade genomgått omfattande obduktion för att fastställa dödsorsaken så korrekt som möjligt.

Studien visade att 17 patienter, eller 0,2 procent, av dem hade dött i samband med samlag. Bland dem räknades både de som drabbats akut under själva akten och de som dött inom en timma efter.

Inte bara män

Hjärtstopp i samband med sex förknippas ofta med män, men av de undersökta fallen var elva män och sex kvinnor. Medelåldern för de som avlidit i samband med samlag var 38 år och hälften av dem avled på grund av plötsliga arytmier (oregelbunden hjärtaktivitet). Fyra av de döda led av känd hjärt-kärlsjukdom sedan tidigare.

Inget att oroa sig för

Forskarna anser att siffran är så pass liten (bara 0,2 procent av ett tillstånd som är ganska ovanligt i sig) att de menar på att det inte är något man behöver oroa sig över, även om man har konstaterad hjärt-kärlsjukdom.

Tvärtom är fysisk aktivitet bra! Och det är dessutom ett ganska trevligt sätt att få upp pulsen, inte sant? Vad forskare däremot varnar för är att som helt otränad plötsligt utsätta kroppen för en stor ansträngning, oavsett vad det gäller. Bäst att träna på både det ena och det andra regelbundet alltså.

Foto: TT

Källa: DN

Utvald läsning