HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så många koppar kaffe behöver du dricka för att leva längre

30 aug, 2017 
AvHelena Sjögren
Kaffets hälsoeffekter är omdiskuterade. Nu visar en färsk studie från European Society of Cardiology hur många koppar kaffe per dag du ska dricka – för hälsans skull.
Annons

I juli 2017 kom en studie som visar att kaffedrickande kan förlänga livet. Nu vet forskarna HUR MYCKET vi behöver dricka för att maximera chanserna till lite extra tid på jorden.

Den spanska observationsstudien har haft nästan 20 000 deltagare. Forskarna ville se om det fanns något samband mellan hög kaffekonsumtion och dödlighet eftersom detta aldrig tidigare undersökts i ett Medelhavsland.

Läs också: Ny studie: Kaffe kan motverka depression!

När studien inleddes i slutet på 1990-talet var medelåldern bland deltagarna 37,7 år. De medverkande fick då svara på frågor rörande mat- och dryckesvanor, hälsotillstånd och levnadsförhållande.

Efter ungefär tio år följdes deltagarna upp. Under den tiden hade 337 av dem dött.

Läs också: Ta en kopp kaffe till – och bli friskare!

Forskarna kunde då se att risken för att dö var 64 procent lägre för den som drack minst fyra koppar kaffe per dag, jämfört med den som aldrig eller nästan aldrig drack kaffe. För den som dagligen drack två koppar kaffe minskade risken att dö med 22 procent, enligt studien.

Annons

Kaffekonsumtion och ålder

Forskarna kunde också se att det fanns ett samband mellan kaffekonsumtion och ålder. Den som var minst 45 år gammal och drack två koppar kaffe hade 30 procent mindre risk att dö under testperioden. Bland de yngre deltagarna var sambandet inte lika tydligt, enligt studien.

Läs också: Forskare: Kaffe kan göra livet längre

– Detta kan tyda på att kaffe har en starkare skyddande effekt bland äldre, säger Adela Navarro, kardiolog vid Hospital de Navarra i Pamplona i Spanien, i ett pressmeddelande.

Forskarnas rekommendation utifrån sitt resultat blir därför följande:

– Vår undersökning tyder på att fyra koppar kaffe per dag kan vara en del av en hälsosam kost hos friska människor, säger Adela Navarro.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Fortsätt fika! 6 anledningar att ta en kaffepaus

Läs mer: Fortsätt fika! 6 anledningar att ta en kaffepaus

 

Annons