Så känner du igen de NYA folksjukdomarna

Kvinna i tv-soffa med fjärrkontroll och chips

Vissa sjukdomar utvecklas långsamt under en rad av år. Ofta känner man inte av dem alls och de ger knappt några symtom, förrän det är för sent. Så är det med prediabetes, fettlever och osteopeni (brist på benmassa). Det gemensamma för dem är att de alla är förstadier till allvarligare tillstånd, nämligen till diabetes typ 2, skrumplever och osteoporos (benskörhet). Man klassas ännu inte som sjuk, men man balanserar på gränsen.

”De är en form av övergödningssyndrom”

Alla tre orsakas till stor del av vår livsstil.

– Man skulle faktiskt kunna kalla dem för en typ av övergödningssyndrom. Särskilt fettlever och prediabetes hänger ihop med övervikt och en osund livsstil, säger Gunilla Hasselgren.

Hon berättar att de här tillstånden ofta upptäcks av en slump när någon söker hjälp för till exempel trötthet, huvudvärk, ont i magen eller för att man bryter handleden eller lårbenet vid ett ganska enkelt fall som kroppen borde klara.

– När det gäller prediabetes ser man på blodprov att blodsockret ligger lite högt, men att det ännu inte utvecklats till riktig diabetes typ 2. Då kan man fånga upp patienten.

Har man prediabetes tas inte sockret upp i cellerna, istället cirkulerar det runt i blodet. Det ger ett högt blodsocker och till slut diabetes typ 2, om ingen kursändring görs.

Motion gör att sockret lättare tas upp av cellerna istället för att cirkulera omkring i blodet. Även fettlever förbättras av mer motion, men helst då tillsammans med en sundare kost.

– Fettlever innebär att det har lagrats in fett i levern, vilket ofta beror på att man väger för mycket. Man kanske söker för magont och så upptäcker vi av en slump att levern är förstorad, säger Gunilla Hasselgren.

Osteopeni – förstadiet till benskörhet

En förstorad lever betyder inte nödvändigtvis att den inte fungerar som den ska. Det tar nämligen lång tid innan fettlever utvecklas till skrump lever.

– Dessutom räcker det ofta med en liten viktnedgång för att vända förloppet. Man måste inte träna stenhårt, ofta mår levern bättre bara av att man rör på sig minst 30, men helst 60, minuter om dagen. Promenader räcker.

Den tredje nutidssjukdomen osteo peni innebär att man förlorar benmassa men att man ännu inte utvecklat riktig benskörhet. Det syns inte utanpå och man känner inte av några symtom, förrän man ramlar – och bryter handleden.

– Det kan hända redan när man är i 50-årsåldern om man är rökare, vilket är en riskfaktor. Det kan även bero på ärftliga faktorer och undervikt, berättar Gunilla Hasselgren.

Osteopeni – och i förlängningen även osteoporos, benskörhet – kan förebyggas med rätt slags träning.

Men det ska vara träning som utsätter skelettet för explosiva stötar.

– Promenader eller löpning, till exempel. Det är jätteviktigt att inte glömma bort att träna armar och handleder också. De behöver stötar de med!

Hon berättar att hon själv brukar låtsas ramla mot ett träd och ta emot sig med armarna när hon är ute på skogspromenad.

– Att slå på en boxboll är också bra, liksom att träna balansen. Jag tycker också att man ska lära sig falla rätt, om olyckan skulle vara framme.

Så upptäcker du de nya vällevnadssjukdomarna

Prediabetes

Prediabetes är ett förstadium till diabetes typ 2. Det ökar också risken för hjärt-kärlsjukdom. Närmare 90 procent av de drabbade har ingen aning om att de har prediabetes.

Riskfaktorer:

 • Äldre än 45 år
 • Bukfetma
 • Fysisk inaktivitet
 • Högt blodtryck
 • Sömnapné
 • Diabetes typ 2 i familjen

Minska risken så här:

Ofta räcker det med en viktnedgång på drygt fem procent för att få bättre värden.

Promenera minst 30 minuter fem gånger i veckan.

Ät sundare: ställ om till mer grönsaker på tallriken.

Fettlever

Fettlever innebär att för mycket fett har lagrats i levern. Den vanligaste orsaken är att man äter för mycket och/eller att man dricker för mycket alkohol. Forskare menar att fettlever är den snabbast växande folksjukdomen. Ungefär 15 procent av befolkningen i Sverige beräknas ha fettlever. Det gör att man har en fem år kortare förväntad livslängd än de utan fettlever.

Riskfaktorer:

 • Personer med fetma och/eller typ 2-diabetes har ofta fettlever utan att veta om det, speciellt om de är äldre än 50 år.

Minska risken så här:

Viktnedgång minskar risken rejält.

Motionera regelbundet.

Ät mindre fett och socker. Det minskar fettmängden i levern.

En minskning av intaget av socker och kolhydrater sänker fettvärdena i levern snabbare än att äta mindre fett.

Osteopeni

Osteopeni betyder att man har brist på benvävnad och befinner sig i zonen mellan benskörhet och normal bentäthet. Vill du räkna ut risken för att du ska drabbas av frakturer inom en tioårsperiod kan du göra det på www.sheffield.ac.uk/FRAX/ Testet är på svenska.

Riskfaktorer:

 • Benskörhet hos föräldrar eller syskon
 • Rökning
 • Kortisonbehandling med tabletter
 • Daglig alkoholkonsumtion
 • Undervikt

Minska risken så här:

Motionera dagligen.

Träna med vikter och stötar (hopp) .

Träna balansen.

Vistas utomhus för att stimulera D-vitaminet.

Undvik överdriven bantning.

Ät en sund kost med mycket kalcium och D-vitamin.

Källor: Läkartidningen, Vetenskap och hälsa, Läkemedelshandboken

Läs mer:

Forskare: Det är aldrig för sent att byta till en sund livsstil

Medelhavskost och DASH-dieten: Ät för ett långt liv

Forskning: Så lite träning behövs för att förlänga livet

Foto: TT

Utvald läsning