Så kan du vända din stress till något positivt

Hur kan stress vändas till någonting positivt? Är det ens möjligt? Ja, det anser stresscoachen och mentala tränaren, Kristina Persson. Genom att ta kontrollen över dina tankar kan du styra ditt stresspåslag.

– Det funkar som när du umgås med vänner, vissa ger kraft och energi medan andra tar den. Du kan välja bort energitjuvar. På samma sätt kan du styra över dina tankar, säger hon.

När du blir stressad tar ofta de negativa tankarna över – och det gör att du tappar fokus och får svårare att nå dina mål.

– Jag vill öka förståelsen kring vår energianvändning – och hur det i sin tur kan få oss att minska det resursslöseri våra tankar leder till när vi blir stressade, säger Kristina Persson, som belyser detta i tre grundläggande tankar om stress, som hon också tar upp i sin bok Mental Eco Driving:

Se stress som din inre motor, som mobiliserar energi och fokus när du behöver det. Tänk att stress är ett varvtal eller stresspåslag, som ökas eller minskas beroende på den utmaning du ställs inför, och då spelar dina tankar stor roll för hur du ser på situationen.

Anpassa stresspåslaget – bli mer effektiv

Jämför med en bil. Tänk att du har full tank, och den ska du hushålla med. Använder du bränslet på rätt sätt, räcker det länge. Använder du det fel tar energin slut snabbare. På samma sätt är det med inre stress: är vi på högläge hela tiden tar vår energi slut snabbare. Ingen har full gas på när bilen står vid ett stoppljus eller i en kö, såvida man inte gillar att varva upp med ilska och frustration.

Anpassa stresspåslaget direkt – om du vaknar en morgon och känner dig stressad, tänk då istället på mötet du har framför dig. Se framför dig hur bra det kommer att gå, tänk att du ska få träffa dina arbetskompisar och fika med dem, och se framför dig hur varje sak du gör blir bra.

– Då blir du lugn, och genom att anpassa stresspåslaget gör det dig till en effektivare person i en mental närvaro istället. Du tar en sak i taget och gör det utan negativ stress, säger Kristina Persson. Här är hennes fem bästa tips.

Stress påverkar 300 ställen på kroppen

Vänd din stress till något du kan använda!

Stresscoachens 5 smarta råd

Här är stresscoachen, Kristina Perssons, konkreta tips hur du får styrka, och undviker att hamna i affekt när tankarna löper amok.

Släpp handbromsen

Vi har alla vår inre röst. Den matar oss gärna med mindre positiva tankar, det blir ett stresspåslag och då alstrar kroppen energi, vilket gör att vi inte har energi i slutet av dagen.

– Stanna upp och fråga dig själv: Skulle jag säga de här sakerna till någon annan? Skulle jag kalla någon annan för de här orden? Förmodligen inte. Och då ska du inte säga det till dig själv heller. Det leder bara till ältande och negativ stress.

Verktyg: Se istället saker konstruktivt och hitta förändringar. Bli din bästa vän och fråga dig själv: Vad kunde jag ha gjort annorlunda? Ta med erfarenheten och tänk: Vad kan jag göra bättre nästa gång?

Se lösningar

Många gånger låser man sig vid en tanke som skapar stress.

– Tänk dig att du kommer till jobbet en morgon, och kaffemaskinen är trasig. Då blir du kanske irriterad och stressar upp dig i dina tankar. Du kan inte släppa det och det ger ett tydligt stresspåslag. Skifta då fokus och tänk: ”Hur kan jag lösa detta?”.

– Jo, du kan gå över till grannkontoret och fråga om du kan få en kopp kaffe. Om inte, gå till ett kafé och köp dig en kopp. Se lösningar istället för att bli irriterad.

Verktyg: När du lär dig att använda stressen till att hitta lösningar får du en positiv känsla i hela kroppen, som i sin tur gör dig gladare, modigare och ger mer ork. Du vågade bryta ditt invanda mönster och göra något annat. Den känslan av positivitet kan bli kvar i din kropp hela dagen.

Var närvarande

Många gör en sak, men tänker samtidigt på något annat och det skapar negativ stress.

– Du kanske sitter på jobbet och jobbar med ett dokument, men till slut vet du inte ens vad du skriver, för du har tänkt på allt möjligt annat. Eller som då du pratar med en vän och samtidigt funderar på om du stängde av spisen innan du for hemifrån. Helt plötsligt har du ingen aning om vad vännen pratar om.

Verktyg: Blir du stressad – stanna upp i nuet. Ta ett djupt andetag och börja fokusera på vad det är du gör, och vad du tycker är viktigt. Gå i väg och gör något annat, kanske ta en kopp kaffe. Njut av den. Känn värmen, smaken, och glöm inte doften. Då sänker du stresspåslaget och sparar energi. Tankarna klarnar, och du blir mer flexibel och kan arbeta effektivt.

Ta dig ur ekorrhjulet

Är du stressad är det lätt att du börjar springa och inte märker att du egentligen står stilla.

– Du är fast i ett ekorrhjul med en strut för ögonen. Du ser bara nästa steg och du känner att du behöver springa snabbare och snabbare för att komma vidare.

Verktyg: Tryck på pausknappen. Landa i nuet. Börja se lösningar och få stressen att göra dig mer effektiv och ta en sak i taget.

Tänk positivt

Stress behöver inte vara farligt. Ibland är ett stresspåslag bra, om du till exempel har ett mål att nå.

– Se målet och arbeta fokuserat. Stress som man skapar om till positiva tankar kan göra att man fokuserar bra under en period, men när man nått sitt mål är det viktigt att sänka stresspåslaget för att få återhämtning, så att man inte fortsätter bära ett högt stresspåslag i kroppen.

Verktyg: Genom att se på stress som vår inre motor och kraftkälla behöver vi ”bara” lära oss att variera vårt stress- påslag för att få vår energi och fokus att räcka till det vi vill. Till exempel, en snöblaskig novembermorgon då allt känns som en uppförsbacke är det perfekt att kunna ta fram ett härligt sommarminne, och vips känns dagen mer motiverande. Eftersom vi alla är vanemänniskor är det så lätt att vi bara någon timme tillbaka i vardagen från semestern har parkerat alla våra sköna återhämtande stunder långt bak i minnet.

– Men snälla gör mig en tjänst och plocka upp dessa godbitar när du behöver dem för att ladda energi i vardagen, säger Kristina Persson.

Av: Anna Olofsson Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Så kan du sticka och måla bort din stress!

Stressad av din personlighet? Här är 7 olika stresspersonligheter

Smarta övningen som hjälper dig att stressa ner – på bara några minuter