Så får du en superhjärna som inte åldras! Och det är inte med sudoku…

Så får du en stark hjärna!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Hur kommer det sig att vissa människor fortsätter att vara lika alerta som när de var unga högt upp i åldrarna – medan andra gamla har problem med koncentrationen och minnet, och tycker det är ett helt projekt bara att ta sig utanför dörren?

Dessa så kallade superåldringar fortsätter att lära sig saker och utvecklas. Vi pratar om personer som 104-åriga bloggerskan Dagny Carlsson och skådespelerskan Meta Velander som fortfarande står på scen vid 92.

Hur gör de?

Svaret är att de anstränger sig, både kroppsligt och mentalt. Men det räcker inte att fylla i ett sudoku några gånger i veckan och strosa ett varv runt kvarteret med hunden. Det handlar om att ta sig an något riktigt svårt och utmanande: som att lära sig ett nytt språk eller ta träningen till gränsen för vad man klarar av.

Det är smärtsamt, utmattande och till en början inte alltid roligt – och därför undviker många det. Men det leder alltså till en friskare hjärna, tror forskarna.

Vad beror det på?

Varför hård ansträngning håller hjärnan ung, vet man inte än. Däremot har forskarna undersökt hur superåldringarnas hjärnor skiljer sig från vanliga gamlingars. Svaret hittade de i den del av hjärnan som brukar kallas ”känslodelen”, men som i själva verket hanterar mycket annat som språk, stress och inre organ. De här delarna var tunnare hos de allra flesta äldre personer. Men inte i superåldringarnas hjärnor. De såg likadana ut som hos 25-åringar, skriver The New York Times.

Träna det här om du vill bli gammal!

 

Hemligheterna bakom ett långt liv – 12 tips!

10 knep att leva länge

Läs också: Hemligheterna bakom ett långt liv – 12 tips!

 

Läs mer om hjärnan, åldrande och hälsa – prenumerera på MåBra:s nyhetsbrev!

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: