Rock Steady Boxing – träningsformen för sjuka i parkinson

28 jul, 2017 
AvCecilia Edström
Boxning mot Parkinsons sjukdom låter som en otippad kombination. Men det är det inte!
Annons

– Från det att ha ordinerats lugna skogspromenader i makligt tempo är det nu intensiv boxningsträning som gäller

för parkinsonsjuka, säger Hans Lindahl, ordförande i Narva boxningsklubb i Stockholm och certifierad RSB-tränare.

Ryktet om hur bra Rock Steady Boxing är för parkinsonsjuka sprider sig som en löpeld. Vid varje träningstillfälle dyker nya ansikten upp och det gläder ordföranden:

–  Vår förhoppning är att detta ska sprida sig över hela landet så att alla med parkinson ges samma chanser att må bättre. Vi ser att flera av dem som tränar regelbundet kan fortsätta jobba deltid eller halvtid. Boxningen ger personerna en bra livskvalitet längre än om de inte hade tränat, säger Hans Lindahl.

Vilket kan låta som en paradox med tanke på att en av historiens mest kända boxare, Muhammad Ali, avled i sviterna av parkinson. Det sägs att sjukdomen utlöstes av alla slag han fick mot huvudet under sin karriär. Men i dag boxas alltså parkinsonpatienter för att bli bättre i sin sjukdom. Naturligtvis är slag mot huvudet helt förbjudet.

Annons

Läs också: Lena har parkinson: ”Jag slåss för livet”

Själva träningsformen Rock Steady Boxing grundades av den unge åklagaren Scott Newman i Indianapolis i USA, som i samband med att han drabbades av parkinson föll ner i en djup depression. En vän som var polis och boxningstränare tog då med honom till den lokala boxningsklubben i hopp om att han skulle bli lite muntrare. Det blev han. Efter bara några

träningspass var han fast och efter att ha kört boxning intensivt i ett antal månader upptäckte han till sin stora glädje att skakningarna inte längre var lika kraftiga.

– Ryktet säger att han väckte sin fru en natt med orden: ”Look, I am rock steady” (Titta, jag är stadig som en klippa). Därav namnet Rock Steady Boxing, säger Hans Lindahl.

Medan vi pratar tränar parkinsongänget i de olika stationerna i cirkelträningen. Det tränas bland annat momenten dans, balans, koordination och styrka.

Hur gick det då för åklagaren i Indianapolis?

Annons

– Jo, han håller sjukdomen i schack och boxningstränar fortfarande, berättar Hans Lindahl.

Det här är Rock Steady Boxing

Rock Steady Boxing, RSB, grundades 2006 av åklagaren Scott Newman i Indianapolis i USA som drabbades av parkinson redan i 40-årsåldern. RSB innehåller delvis samma moment som proffsboxare tränar men är anpassade för parkinsonsjuka med större rörelser, röstträning och uppbyggande av ett fighterhjärta (mental styrka).Träningen är tuff och sker i ett högt tempo där inga slag mot huvud eller hårda slag mot kropp är tillåtna. Ett forskarteam vid fysioterapifakulteten på universitetet i Indianapolis i USA har under två år följt närmare 90 personer med Parkinsons sjukdom. Hälften av gruppen deltog i det anpassade boxningsprogrammet Rock Steady Boxing, den andra hälften tränade på andra sätt. Man såg att de som boxades fick bättre rörlighet, mer styrka och ett ökat välbefinnande.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons