Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Kattägare gör sig hellre av med sin allergiska partner än med sin katt

05 nov, 2021 
Katt är ett av de vanligaste husdjuren i Sverige – och de pälsbeklädda djuren ligger minst sagt nära människans hjärta. Enligt en ny undersökning kan man nämligen se att många kattägare hellre lämnar sin allergiska partner än gör sig av med sin katt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 kändisar som älskar sina husdjur (MÅBRA)Brand logo
8 kändisar som älskar sina husdjur (MÅBRA)

I en ny undersökning har djurmatsföretaget Purina pratat med 1000 kattägare. Av dessa menar en tredjedel att de hellre lämnar sin allergiska partner än gör sig av med sin katt om partnerns allergi skulle ställa till problem.

Av undersökningen visade det sig också att många har gjort slut just på grund av allergi. Av de par som upplevt problem i relationen på grund av allergi så sa hela 35 procent att allergin var orsaken till att relationen tagit slut.

Kattallergi en av de vanligaste

Sverige har en miljon kattallergiker och kattallergi är en av de vanligaste allergierna. I en fjärdedel av alla hushåll finns en allergiker vilket ställer till en del relationella problem. En dryg fjärdedel uppger att relationen med deras katt har blivit påverkad av den allergiska partnern och nästan en femtedel har övervägt att inte bo med sin partner.

För att katter och kattallergiker ska kunna dela hem tillämpar kattägarna olika strategier, det visar undersökningen, det visar undersökningen.

  • 31 procent begränsar var i bostaden som katten får vara.

  • 23 procent kelar inte med katten regelbundet.

  • 33 procent tar allergimedicin för att hantera sina symtom.

  • 22 procent begränsar tiden som de umgås med sin katt.

Annons