5 hälsovanor dr Chatterjee tycker du ska ägna dig åt varje dag

dr rangan chatterjee
Dr. Chatterjee med 5 bra hälsovanor att göra varje dag
2:23

Efter reklamen: Dr. Chatterjee med 5 bra hälsovanor att göra varje dag

(2:23)

Slå på ljud

Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad för vår hälsa i längden! Det har den populära läkaren Rangan Chatterjee koll på.

Tidigare har han gett ut böcker som Hälsobalansen och Stressbalansen, nu har han även skrivit Viktbalansen. Hans stora mål i livet är att få så många människor som möjligt att må bättre.

Dr Rangan Chatterjees bästa hälsotips

Vi bad dr Rangan Chatterjee om hans bästa hälsotips och fick hela fem vanor han tycker att vi bör ägna oss åt varje dag.

Men känn ingen press.

– Oroa dig inte över att behöva göra alla på en gång! Välj en eller två som du kan få in i ditt liv och se hur de fungerar för dig, säger dr Chatterjee.

Dr Chatterjees 5 bästa tips för dig som vill gå ner i vikt

Starta dagen med egentid

– Innan du tittar på mobilen eller gör någonting annat – ta lite tid helt för dig själv på morgonen. Här har du tid att grunda dig själv och göra dig själv uppmärksam på hur du mår, på riktigt!

Håll koll på ditt koffeinintag

Även om dr Chatterjee också älskar kaffe lika mycket som vem som helst så tycker han att det är viktigt att man har koll på sitt koffeinintag under dagen.

Själv berättar Rangan Chatterjee att han inte dricker kaffe på eftermiddagen för att han vet att det kommer att påverka sömnen under natten.

– Till de flesta säger jag ”njut av ditt koffein före eftermiddagen”, säger dr Chatterjee.

Var i dagsljus varje morgon

Få lite naturligt dagsljus varje morgon. Helst i minst 20 minuter.

– När du går ut och får naturligt ljus i ögonen, även på molniga dagar, så hjälper det kroppen att ställa in sin naturliga dygnsrytm. Det hjälper dig att sova bättre under natten. Det här är extra viktigt under årets kallare och mörkare månader.

Lyft något tungt

Dr Chatterjee tipsar också om att lyfta någonting tungt varje dag.

– Det behöver inte vara ett pass på gymmet. Vad jag, och flera av mina patienter, gör är att ha en hantel eller kettlebell vid vattenkokaren i köket.

– Varje gång de slår på vattenkokaren, och gör en kopp te eller kaffe, så lyfter de vikten fem gånger med vardera hand. Det är ett enkelt hälsohack som har riktigt stor effekt på vår fysik, vår mentala hälsa och vår fysiska hälsa.

Succéläkarens övningar för ett bättre liv

Varva ner sista timmen

Rangan Chatterjee tycker också att vi ska ta oss en funderar på hur vi tillbringar den sista vakna timmen, innan vi går och lägger oss.

– Sömnen är så viktig för vårt välmående, men ofta så vi saker som får igång oss tiden innan vi ska gå och lägga oss. Vi tittar på våra skärmar och jagar upp oss.

Kan vi göra den timmen lugnare?

– Helst stänga av telefonen helt – eller i alla fall flytta den längre ifrån dig så du inte blir frestad? Kan du lyssna på lite lugnande musik? Du kanske kan avsluta varje dag med att fråga dig själv vilka tre saker du är tacksam över i ditt liv? Vi vet att folk som gör det sover bättre och ofta är på mycket bättre humör.

Foto: TT

Utvald läsning