BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Dr Chatterjees 5 bästa tips för dig som vill gå ner i vikt

19 nov, 2021 
Dr Rangan Chatterjee
"Det är inte ditt fel" vill dr Chatterjee säga till alla som kämpat med att gå ner i vikt större delen av sitt liv. Här är läkarens bästa tips för att lyckas med sin viktminskning.
Annons
Dr. Chatterjee med 5 tips för dig som vill gå ner i viktBrand logo
Dr. Chatterjee med 5 tips för dig som vill gå ner i vikt

Dr Rangan Chatterjee har tidigare givit ut populära böcker som Hälsobalansen och Stressbalansen. Nu är han aktuell med ytterligare en bok på temat balans.

Dr Rangan Chatterjee om nya boken Viktbalansen

Den här gången handlar det om vikt. Med Viktbalansen vill han uppmana oss att sluta ha dåligt samvete och klanka ner på oss själva om vi inte lyckas gå ner i vikt. Samtidigt som han vill ge oss verktyg för att nå dit vi vill.

“Det är inte ditt fel”, skriver dr Chatterjee i inledningen till den nya boken och förklarar varför:

”Om du hör till dem som ständigt kämpar för att hålla en hälsosam vikt och brukar döma dig själv hårt när du misslyckas har jag något viktigt att berätta för dig: Det är svårare för dig. På riktigt. Din övervikt beror på att du är annorlunda. Du har en annan typ av kropp som fungerar på ett annat sätt och som har haft en annan livsresa än alla som verkar kunna hålla en hälsosam vikt utan att ens anstränga sig.”

Annons

1 Ät som förr i tiden

Fokusera på att äta riktig mat. Det vill säga minimalt bearbetade livsmedel. Tänk på den sortens mat som dina mor- och farföräldrar skulle äta.

Läs också: 5 hälsovanor dr Chatterjee tycker du ska ägna dig åt varje dag

2 Prioritera din sömn

När du inte sover bra så äter du mycket mer dagen efter. Och då kommer det inte vara sugen på frukt och grönt, utan du kommer snarare vilja ha kakor och bakelser.

3 Tänk på NÄR du äter

Tänk på när du äter. Om du inte har provat det redan så försök äta alla dina måltider inom ett 10–12 timmars spann varje dag.

De flesta av mina patienter upplever det som ganska enkelt och du kan få mer energi, mer fokus och det kan hjälpa med viktminskning.

4 Tänk på HUR du äter

Hur äter du? Tänk på att täta långsamt och medvetet. Äter du medan du är distraherad av att till exempel mejla vid datorn så kommer du att äta mer både vid den måltiden och vid resterande måltider under dagen. Ta en paus, lämna datorn och fokusera på det du äter.

5 Kontrollera det du kan

Nu för tiden blir du frestad var du än går. Det finns ohälsosam mat överallt. Så när du är hemma – gör det inte svårt för dig själv i ditt eget hem.

Följ regeln ”om du inte vill äta det så ta inte in det i hemmet”. Gör livet lätt för dig själv.

Foto: Press,Norstedts

Annons