HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Varningen: R-talet i Sverige kan öka lavinartat

22 dec, 2020 
AvHanna Carlsson
Illustration av coronaviruset och kvinna med ansiktsmask utomhus.
En ny mutation av coronaviruset har upptäckts in Storbritannien. Nu varnar forskare att detta kan leda till att R-talet kan chockhöjas i Sverige.
Annons
Nya hårdare restriktioner - det här gällerBrand logo
Nya hårdare restriktioner - det här gäller

På måndagens presskonferens meddelade inrikesminister Mikael Damberg att regeringen har beslutat om inreseförbud från Storbritannien. Detta efter att en ny virusstam upptäckts i landet, som tros vara 70 procent mer smittsam än tidigare varianter.

Matematikprofessorn: "Det är en kamp mot klockan"

Nu oroas många experter att den nya mutationen av coronaviruset ska komma till Sverige. Enligt matematikprofessorn Tom Britton är det viktigt att införa skarpa åtgärder för att hindra virusstammen från att spridas i Sverige.

– Det är en kamp mot klockan. Ju mer vi hinner vaccinera innan det nya virusstammen hinner bli dominerande i Sverige, desto färre kommer att hinna bli sjuka och dö, säger han till Expressen, och fortsätter:

– Alla åtgärder som kan fördröja att det här nya viruset kommer in i Sverige är önskvärda. Då är reserestriktioner och karantän de två vanligaste.

Två åtgärder som nu regeringen har valt att följa. På måndagens presskonferens meddelade man ett inreseförbud från Storbritannien men även att man avråder från alla icke-nödvändiga resor till landet.

Annons

– Ett stort ansvar vilar på den enskilda resenären om man ändå ger sig ut på en resa, säger utrikesminister Ann Linde på presskonferensen.

De som rest till Storbritannien från 12 december uppmanas att testa sig för covid-19 och de svenskar som kommer från landet ska sätta sig i hemmakarantän i en vecka.

Så kan Sveriges R-tal påverkas av virusstammen

Men hur farlig är den nya virusstammen? Brittiska forskare varnar att mutationen är 70 procent mer smittsam än tidigare varianter. Samtidigt skriver Folkhälsomyndigheten på deras hemsida att analyserna som gjort hittills är preliminära.

”Det är därför för tidigt att säkert säga om den nu identifierade virusvarianten är mer smittsam, och i sådana fall hur mycket”, skriver myndigheten.

Tom Britton menar att om beräkningarna stämmer och den nya mutationen av covid-19 börjar spridas i Sverige kan detta innebära stora konsekvenser för Sveriges R-tal.

– En god gissning är att R-talet nu ligger runt ett eftersom det är någorlunda stabilt. Det är hög nivå men verkar inte längre öka. Men skulle den här nya virusstammen komma in kommer R-talet över tid att gå från ett till 1,7, vilket innebär en väldigt stor smittspridning, säger han.

Annons

Vad är R-tal?

R-tal står för reproduktionstal och är ett mått på hur snabbt en smitta sprider sig. Coronasmittans R-tal visar hur många personer varje coronasmittad person i sin tur för vidare smittan till. Ett R-tal på 1 betyder att varje smittad för över smittan till ytterligare en annan person och att smittspridningen fortsätter. Ligger det under 1 betyder det att spridningen långsamt klingar av.

Källa: Expressen Foto: TT

Läs mer:

Nya, strikta reserestriktioner införs – det här gäller i jul

Coronaviruset har muterat – forskaren förklarar vad det betyder

Första vaccinet mot covid-19 godkänt - så påverkar det Sverige

Annons