Sveriges R-tal sjunker – men vad betyder det egentligen?

kvinna med munskydd under coronapandemin

Du har säkert hört i ett otal nyhetssändningar att Sveriges R-tal nu ligger strax under 1.

R-tal står för reproduktionstal och är ett mått på hur snabbt en smitta sprider sig. Coronasmittans R-tal visar hur många personer varje coronasmittad person i sin tur för vidare smittan till. Ett R-tal på 1 betyder att varje smittad för över smittan till ytterligare en annan person och att smittspridningen fortsätter. Ligger det under 1 betyder det att spridningen långsamt klingar av.

Färre blir sjuka i covid-19

I början av pandemin pratade man om att R-talet för covid-19 var drygt 2. Det betyder att kurvan stiger brant uppåt. Enligt Folkhälsomyndigheten låg R-talet i Sverige på 1,4  i början av april. Från 10 till 20 april kretsade siffran runt 1. Sedan 21 april har den legat under 1 hela tiden. Det senaste R-talet i rapporten är från 25 april och ligger på 0,85.

När R-talet ligger under 1, som i Sveriges fall, betyder det att en sjuk person inte ens smittar en annan person. I praktiken betyder det att färre insjuknar och att smittan kan vara på väg att ebba ut. Sveriges strategi med social distansering verkar alltså ha haft den avsedda effekten.

Men experter inom smittskydd varnar för att pusta ut och återgå till det normala.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här betyder att epidemin är på väg att bromsas, men den kommer ju att pågå under lång tid, säger Emma Frans, doktor i epidemiologi, till SVT:s Helgstudion.

Fortsätt hålla distans

Statsepidemiologen Anders Tegnell bekräftade i helgen att Sverige har ett R-tal under 1,0 vilket innebär att smittspridningen inte längre ökar. Skillnaden är dock inte stor utan betyder ”bara” att vi ligger på en slags platå.

Och även om det är en positiv signal, betyder det inte att det är över på långa vägar och vi uppmanas hålla fortsatt distansering och vara noga med handhygienen.

Så här ser R-talet ut i andra länder:

  • I Danmark där en del begränsningar hävdes i slutet av april har R-talet stigit. Det rapporterade Danmarks Radio på valborgsmässoafton. Efter att tidigare ha legat på 0,6 steg det till 0,9.
  • Tyskland meddelade redan för två veckor sedan att coronaläget där är under kontroll. R-talet låg då på 0,7, visade siffror från landets smittskyddsmyndighet Robert Koch-institutet.
  • I Finland ligger smittotalet under 1,0.

Källa: Finska YLE

Foto: TT

Läs mer:

Experterna: Här är den stora faran med coronatesterna

Nätshoppar du mer? Pussas mindre? Så har corona förändrat vad vi gör

Anders Tegnell om nya beräkningar: Då kan en avmattning ske

Redaktionens tips