FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Forskaren svarar på 10 frågor om täta bröst och bröstcancer

13 okt, 2020 
frågor om bröstcancer
Är täta bröst ärftligt? Och varför får man inte veta på mammografin att man har det? MåBras kampanj för att uppmärksamma den ökade risken för cancer i täta bröst har väckt många frågor. Här svarar bröstcancerforskaren Per Hall på dem.
Annons

Täta bröst ökar inte bara risken för att få bröstcancer, det gör också tumörerna svåra att upptäcka med vanlig mammografi. Både bröstkörtelvävnad och tumörer blir nämligen vita på en mammografibild.

Trots det erbjuds kvinnor inte kompletterande undersökningar som är bättre på att hitta tumörer i täta bröstvävnad. Idag finns det nämligen inga regler för hur vården ska hantera kvinnor med täta bröst. Det här har väckt frågor bland dem som läst MåBras kampanj #greppabrösten. Här svarar överläkaren och bröstcancerforskaren Per Hall vid Karolinska institutet på 10 frågor vi fått från våra läsare.

 

Per Hall
Per Hall är bröstcancerforskare och tittar bland annat på nya metoder för att hitta tumörer i täta bröst.

 

1. Senast jag var på mammografi ville de inte tala om för mig om jag har täta bröst eller inte. Kan de vägra att tala om sånt?

Annons

– Det finns idag inga instruktioner som säger att läkare eller sköterskor måste berätta hur täta brösten är. Det är inte heller alltid helt enkelt att uppskatta bröstens täthet och vi har idag inga riktlinjer för hur tätheten skall mätas.

2. Jag har hört att torrborstning av brösten får igång lymfan och hjälper mot täta bröst – stämmer det?

– Jag frågade några kollegor om någon någonsin hört något om detta. Svaret var nej och jag håller med dem.

3. Om man får veta på mammografin att man har täta bröst, kan man då kräva kompletterande ultraljud varje gång man blir kallad på mammografi?

– Nej det kan man inte. Idag är Socialstyrelsens riktlinjer att alla kvinnor mellan 40-74 år skall kallas till mammografiscreening ungefär vartannat år. Det finns idag inga riktlinjer som säger att vissa kvinnor ska få genomgå ytterligare undersökningar.

4. Är täta bröst ärftligt?

– Ja, det är det. Bland annat har studier av tvillingar visat att brösttäthet ärvs.

Annons

5. Jag har haft bröstcancer och har täta bröst. Idag får jag göra ultraljud istället för mammografi men BARA på det bröstet som är opererat. De säger att det inte behövs på det andra bröstet. Kan det stämma?

– Det är svårt att uttala sig om enskilda fall när jag har så lite information. Jag tycker dock inte att det låter märkligt, ett bröst kan vara svårare att undersöka än det andra. Särskilt om ett bröst har opererats.

6. Hängiga bröst kan väl inte vara täta – eller?

– Det är faktiskt svårt att avgöra tätheten bara genom att titta eller undersöka brösten. En mammografi måste till för att se det.

7. Deodorant utan aluminium minskar risken för bröstcancer – är det sant?

– Att deodoranter skulle påverka risken för bröstcancer är en skröna. Det finns inga belägg för det.

8. Kan täta bröst ge andra problem än att det ökar risken för bröstcancer?

– Ja, täta bröst gör det också svårare att hitta en cancer. En cancer kan ”gömma” sig i tätheten.

Annons

9. Behöver man gå oftare på mammografi om man har täta bröst?

– Som riktlinjerna ser ut idag behöver man inte det.

10. Om läkare har konstaterat att man har täta bröst och sagt att ultraljud är att rekommendera, borde det då inte skrivas in i journalen så att nya mammografimottagningen gör det också då? (När jag gjorde det på ett sjukhus gjorde de ultraljud till slut, men nu på ett annat gjorde de det inte – fast jag påtalade att jag har täta bröst och det var rekommenderat)

– Jag håller med om att det borde noteras. Varför detta inte gjorts i ditt fall kan jag tyvärr inte uttala mig om.

Foto: TT

Läs mer:

Den osynliga bröstcancern – dags att greppa täta bröst!

Täta bröst: Ellinor hade bröstcancer i sex år innan den upptäcktes

Mammografi missar varannan bröstcancer i täta bröst

Annons