PT-Fia om mörka händelsen som ledde till att hon blev utbränd

07 jun, 2017 
Träningsbloggaren Sofia Ståhl, mer känd som PT-Fia berättar nu om den psykiska misshandeln som blev grunden för hennes utbrändhet.
Annons

PT-Fia, eller Sofia Ståhl som hon heter, är en av våra största träningsbloggare och hälsoprofil. Förutom att blogga har hon en podd, hon har skrivit böcker, hon föreläser och är förstås en flitig instagrammare och twittrare.

Hon är dessutom gravid i sjätte månaden.

För nästan fem år sedan blev hon sjukskriven för utbrändhet, något hon inte hymlat med eller låtit stoppa henne.

– Jag gick in i ett tillstånd där jag inte fungerade alls och till slut klarade jag inte av att ta mig an mitt liv eller jobb. Jag kollapsade och förstod vart jag var på väg men hade inte förmågan att vända det, sade Sofia till Expressen för ett år sedan.

Hon har tagit ställning för att få utbrändhet och stress att tas på allvar i samhället och för att minska stigmat kring det allt viktigare ämnet.

Läs också: Mia Skäringer berättar om utbrändheten

Recept.se Nyhetsbrev

Nu skriver hon om vad det egentligen var som gjorde att hon gick in i väggen. Allt började med den psykiska misshandel hon utsattes för som tonåring:

Annons

”Efter studenten flyttade jag till Washington DC i USA för att leva den ”amerikanska drömmen” och jobba som au pair. Den bubblan sprack ganska snabbt när min värdmamma började bryta ner mig mentalt. Efter att ha försökt överleva (läs: bitit ihop och accepterat misshandeln) i 9 månader så avbröt jag tillslut och tog mig hem.” skriver hon på sin blogg.

När hon kom hem försökte hon förtränga det hon varit med om, och det gjorde hon genom att jobba – hårt. Hon hade både heltid- och deltidsjobb, samtidigt som hon studerade.

”Ett annat enkelt svar på frågan om varför jag blev utbränd är att jag jobbade otroligt hårt med minimal återhämtning och vila i flera års tid.”

Läs också: 8 saker jag lärde mig av att vara utbränd

Men ingen av dessa två händelser räcker för att förklara varför stjärnbloggaren blev utbränd, skriver hon.

”Men idag vet jag att det är en kombination av trasig självkänsla, den psykiska misshandeln, min oförmåga att respektera mig själv, det faktum att jag inte kunde sätta gränser och lät folk kliva rakt över mig, den tunga arbetsbelastningen i kombination med minimal återhämtning, min konflikträdsla och att jag alltid tillät alla andra styra mig. Och lite annat.”

Annons

Men det tog lång tid innan hon slutade skylla på den psykiska misshandeln och allt jobb och insåg att det handlade om fler saker, att något redan var trasigt inom henne för att hon skulle låta sig själv bli utsatt för värdmammans tortyr:

”Hade jag vart bättre rustad och tryggare i mig själv så hade jag aldrig accepterat det och låtit det hända. Alltså var misshandeln egentligen bara ett symtom på något större.”

Karin Adelsköld om vägen tillbaka efter utmattningen

Läs också: Karin Adelsköld om vägen tillbaka efter utmattningen

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons