SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Röda ögon och 6 andra tillstånd – det kan ögonbesvären bero på

30 okt, 2021 
Till vänster: kvinna med gul ögonvita och till höger kvinna som kliar sig i ögonen
Suddig blick, fläckar i näthinnan eller gulnade ögonvitor? Här är sju ögon- eller synrelaterade problem och vad de kan säga om din hälsa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Problem med ögonen kan vara helt ofarligt, men också i värsta fall tecken på allvarlig sjukdom. Eftersom synen är så viktig för oss kan det i alla fall vara bra att ha lite koll på vad som är vad.

5 hälsoråd du troligen hört – men INTE behöver lyssna påBrand logo
5 hälsoråd du troligen hört – men INTE behöver lyssna på

Här är sju mer eller mindre vanliga ögonbesvär som på olika sätt skvallrar om hur din kropp mår – egentligen. Här är sju ögonbesvär – och vad som kan ligga bakom dem.

1. Plötsligt suddig blick

Om du från ingenstans tappar synen eller att blicken blir väldigt suddig kan det vara tecken på att blodcirkulationen mellan ögon och hjärna inte fungerar som den ska.

Det kan indikera på att du är på väg att få migrän, eller i värsta fall att du håller på att få en stroke. Om det händer för första gången och du inte känner igen symtomen kan det vara bra att uppsöka läkarvård. Om blicken successivt upplevs allt suddigare kan det vara tecken på grå starr.

Annons

2. Fläckvist synbortfall

Att du får som svarta fläckar eller små rörliga punkter, streck eller ringar i synfältet kan vara ett tecken på diabetes och att ens blodsockernivåer är i obalans.

Synfält med svarta fläckar
Om ditt synfält ter sig så här kan det vara bra att gå och kolla upp det. Foto: WebMD.

Det kallas diabetesretinopati och är en sjukdom som uppstår till följd av att sjukdomen skadar näthinnans blodkärl. Det är som diabetiker mycket viktigt att regelbundet undersöka sina ögon.

3. Röda ögon

Röda ögon är normalt sett inget farligt utan beror vanligtvis på torra ögon, allergi, eller att du bara fått något i ögat eller sovit med smink.

Det kan också bero på konjunktivit – ögoninflammation vilken angriper ögat och insidan av ögonlocket. Dina ögon kan då börja klia och du kan uppleva en brännande känsla. Om du samtidigt känner smärta är bra att kolla upp ögonen hos en läkare.

Annons

4. Gulnade ögonvitor

Om både hud och ögon gulnar, har du troligtvis drabbats av gulsot/hepatit. En sjukdom som ofta uppstår om du har leverproblem till följd av exempelvis dålig kost, sjukdomar, infektioner eller alkoholmissbruk.

Om det däremot bara är små ljusgula fläckar i ögonen beror detta troligtvis på solskador – något som kan tas bort med ett mindre ingrepp.

5. Ögonryckningar

Det är mycket vanligt att ögat plötsligt börjar rycka eller hoppa till. Det är allt som oftast ingenting att oroa sig för, men om det kommer ofta kan det indikera på att du bör se över din livsstil.

Triggers till ögonryckningar är nämligen trötthet, alkohol, koffein, stress eller rökning. I mycket sällsynta fall kan ögonryckningarna vara tecken på mer allvarliga sjukdomar i nervsystemet.

6. Utpekande ögonglober

Graves sjukdom är den vanligaste orsaken till sköldkörtelsjukdomen hypertyreos, vilken innebär en överproduktion av hormoner. Sjukdomen orsakar ett antal besvär som exempelvis diarré, svårighet att behålla mat och handskakningar.

Person med utpekande ögonglobar
Ögonglober som står ut kan vara tecken på sjukdom, men behöver inte vara det. Foto: WebMd.

Men den kan också påverka synen, och när ögongloberna blir utpekande och ansträngda kan man exempelvis få problem med dubbelseende eller till och med synförlust.

7. Rinnande ögon

När ögonen inte kan sluta tåras beror det ofta på att de är torra och inte kan dräneras ordentligt. Det kan skapa ett obehag och sämre synskärpa och är ganska vanligt att råka ut för i samband med klimakteriet. Läs om behandlingsmöjligheter för torra ögon här.

Källa: WebMD, Specsavers.
Foto: TT/WebMD.

Annons