FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Varför blir allt fler allergiska? Dr Mikael svarar på pollenfrågor

30 mar, 2021 
dr mikael sandström svarar på frågor om pollen
Kan munskydd skydda mot pollen? Är allergi ärftligt? Kan man dricka alkohol när man äter pollenmedicin? Dr Mikael Sandström svarar på vanliga frågor om pollenallergi.
Annons
Så lindrar du din pollenallergi – utan medicinBrand logo
Så lindrar du din pollenallergi – utan medicin

I år har vi haft rekordhöga halter av pollen från al och många har känt av pollenallergi. Symtomen är bland andra röda kliande ögon, rinnsnuva, nästäppa, nysningar, astma och trötthet.

Har man besvär och vill ha någon slags tröst så kan man tänka på att om det är höga halter i år så kommer det i alla fall vara betydligt lugnare nästa år, då träden behöver gott om tid för återhämtning.

Dr Mikel Sandström: Därför blir fler allergiska

När doktor Mikael Sandström var med i Nyhetsmorgon svarade han på några av våra vanligaste frågor. Han berättade också att man kan bli allergisk när som helst i livet.

– Allergiska problematiken är Sveriges största folksjukdom. Nu är det minst en fjärdedel som är allergisk mot någonting, många säger en tredjedel.

Annons

Det här menar dr Mikael kan bero på miljön.

– Man tror att det är förknippat med miljön och miljöförstöringar på något sätt, som hänger ihop med mängden gifter som finns i luften, som gör att våra slemhinnor blir känsligare på något sätt och då ökar allergierna, berättade han.

Dr Mikaels svar på vanliga frågor om pollen

Så här svarade doktor Mikael på några av frågorna han fick om pollen.

kvinna med pollenallergi

Skyddar munskydd mot pollen?

– Det skyddar mot spridande av väldigt många mikroorganismer men det är nog så att den totala bördan in begränsas, den tas inte bort. Man kanske kan få bort 80–90 procent. Det kan vara bra när man tränar till exempel. Så ja, delvis.

Kan allergi vara ärftligt?

– Det blir ett rungande JA på den frågan. Om man har två föräldrar varav ingen är allergisk så är risken ungefär 10–13 procent. Om båda är allergiska mot någonting så är risken att man blir allergisk cirka 40 procent. Om båda föräldrarna är allergiska mot samma sak, pollen till exempel. Då är risken över 70 procent.

Annons

Vad menas med korsallergi?

– Vid pollen reagerar man på ett protein men med korsallergi kan man reagera mot protein i till exempel äpple, morot, potatis och nötter – som är nästan likadant som björkpollen. Därför kan man få lite stickningar eller klåda i munnen. Man kan till och med få mag-tarmbesvär.

Finns det pollen även i Spanien?

– Pollen finns, och björk finns, även runt medelhavet. Men där finns i stort sett ingen björk nu, så åker man dit nu så slipper man det. Men det finns annan pollen.

Bör alkohol undvikas för att allergimedicinen ska fungera?

– Den funkar ändå men det är väl bra att inte supa till om man har en allergipåverkan.

Källa: Nyhetsmorgon Foto: TT

Annons