Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Nya rön: Risken att få corona ökar när pollenhalten stiger

09 mar, 2021 
Kvinna snyter sig.
Höga halter av pollen i luften ökar risken att smittas av coronaviruset rejält. Och det gäller även den som inte är pollenallergiker. Så här kan du skydda dig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
IVA-sjuksköterskan Elinors ilska: "Skärp er"Brand logo
IVA-sjuksköterskan Elinors ilska: "Skärp er"

Pollensäsongen 2021 förutspås bli ovanligt svår och tidig i år. Redan nu kan pollenallergiker i vissa delar av landet börja få besvär. Den tidiga pollensäsongen drabbar dock inte bara allergiker. Risken att drabbas av coronaviruset ökar vid höga pollenhalter – och detta gäller även den som inte är pollenallergisk. Pollen påverkar nämligen det allmänna virusförsvaret hos alla, inte bara allergiker.

Hög pollenhalt gör att fler infekteras av corona

Enligt den nya studien påverkar pollen motståndskraften mot coronaviruset SARS-CoV-2. Antalet infekterade per 100 000 invånare är markant högre vid höga pollenhalter än vid låga pollenhalter. I studien tittade man på befolkningen i 31 olika länder under perioden mars till april förra året.

Man såg att dagarna efter höga pollenhalter var fler människor infekterade av SARS-CoV-2 än på dagar som föregåtts av låga halter. En ökning av pollenkoncentrationen i luften med 100 pollen per kubikmeter luft, innebar att antalet infektioner per 100000 invånare ökade med fyra procent.

Annons

Så skyddar du dig mot pollen

Pollen sprider inte själva viruset, istället försvagar de alltså motståndskraften mot vissa säsongsbundna luftvägsvirus, till exempel SARS-CoV-2, som orsakar covid-19.

– Ett sätt att skydda sig mot luftburet pollen är att använda ett munskydd som filtrerar bort partiklar (FFP2) och som finns att köpa på apotek. Ett vanligt munskydd fungerar inte lika bra, men är troligen bättre än inget, säger Åslög Dahl, pollenforskare och en av forskarna som bidragit till studien, i ett pressmeddelande.

De grupperna ska vara försiktiga vid höga pollenhalter

De som ska vara extra försiktiga när pollenhalterna är höga är framförallt personer i riskgrupp. Dit hör personer med nedsatt immunförsvar på grund av ålder eller sjukdom och personer med kroniska lungsjukdomar. Enligt Åslög Dahl bör de vidta samma åtgärder som allergiker vid höga pollenhalter:

– Vädra inte. Skölj ur håret när du kommer hem. Byt kläder och tvätta örngott och övriga sängkläder ofta. Dammsug ofta. Häng inte kläder till tork utomhus. Tänk på att husdjur som vistas ute kan ha pollen med sig i pälsen inomhus, säger hon.

Däremot hjälper det inte att ta allergimedicin mot coronasmitta eftersom det inte handlar om någon allergisk reaktion.

Foto: TT

Annons