Kan man vaccineras mot covid och pollen samtidigt?

kvinna som får vaccinspruta

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det korta svaret är ja, man kan genomföra båda behandlingarna oberoende av varandra.

Vaccinering innebär att man får en injektion med något som liknar ett smittämne utan att vara smittosamt. Det kan till exempel vara en del av virusets hölje eller virus som behandlats så att det inte har sin smittsamhet kvar. Kroppen reagerar då genom att göra sitt eget försvar mot smittämnen aktivt.

Det handlar bland annat om att specialiserade vita blodkroppar bildar så kallade antikroppar. Antikroppar fungerar som ett slags ”målsökande robotar”. Vid en infektion känner antikropparna igen smittämnet eftersom de ”presenterats” för det vid vaccinationen.

Behandling mot pollen: Nu finns ett snabbvaccin

Ofta ges flera olika vaccinationer samtidigt. Som exempel kan nämnas vaccinationer på barnavårdscentral. I barnvaccinationsprogrammet, som ju de allra flesta föräldrar vill att deras barn ska få del av, får barnen vid tre månaders ålder vaccination mot åtta olika infektioner, bl.a. difteri, stelkramp, kikhosta och polio.

Man kan kombinera olika vaccin

Det går alltså bra att ge flera vaccinationer samtidigt. Däremot rekommenderar man att vänta två veckor efter eventuell annan vaccination innan man ger just covid 19-vaccinet.

Man kan alltid få råd av läkare om hur vaccinationer kan kombineras och hur ofta man behöver vaccinera om sig.

De 3 coronavaccinen i Sverige – så skiljer de sig åt

När det gäller just pollenallergi och hyposensibilisering är det lite annorlunda. Egentligen är det lite olyckligt att hyposensibilisering har kommit att kallas för ”allergivaccinering”. Det är snarare motsatsen till vaccinering!

Enkelt uttryckt kan allergi sägas vara ett slags felprogrammering av immunförsvaret. Immunförsvaret ska reagera för att skydda mot infektion. Men vid en allergi reagerar immunförsvaret i stället mot till exempel gräspollen eller kvalster i husdamm.

Hyposensibilisering som ju som sagt ibland kallas ”allergivaccinering” innebär att man under kontrollerade former tillför små mängder av det man är allergisk mot. Det här gör att allergin så småningom mildras. Behandlingen är ganska dyr, krävande och långvarig bland annat för att det krävs att man fortsätter med hyposensibiliseringen under lång tid utan att göra uppehåll.

Därför brukar läkare i första hand rekommendera att man försöker behandla med ”vanliga” allergimediciner och först om det inte fungerar kan hyposensibilisering bli aktuell. I de flesta fall ges hyposensibilisering som injektioner men vid gräsallergi, pollenallergi och kvalsterallergi numer möjlighet att ge hyposensibiliseringen med tabletter.

Nya tidsplanen: Då får du ta covid 19-vaccinet – region för region

Hyposensibilitetsbehandling och vaccinering är alltså inte alls samma sak. Vid hyposensibilisering försöker man dämpa ett felaktigt utlöst immunförsvar.

Vaccination hjälper det egna immunförsvaret

Vid vaccination hjälper man i stället det egna immunförsvaret att reagera snabbare och kraftfullare genom att ”presentera” ofarliga viruspartiklar innan kroppen kommer i kontakt med det riktiga smittämnet.

Allmänläkare Christina Ledin.

Allmänläkare Christina Ledin.

Foto: Christina Uhlin

Din läkare kan ge goda råd

Om du för närvarande genomgår denna behandling så prata med din läkare om när det kan vara lämpligt att du får din vaccination! Kanske tycker han eller hon att det är extra viktigt för dig att vaccineras så tidigt som möjligt. Om du av någon anledning skulle reagera för kraftigt på hyposensibilitetsbehandlingen kanske inte coronavaccinet ska ges just då. Men det är viktigt att inte avbryta hyposensibiliseringen i onödan.

Redaktionens tips

Nya rön: Risken att få corona ökar när pollenhalten stiger

7 sätt att lindra pollenbesvär – utan medicin!

Pollen eller förkylning – här är symtomen!

Dela på: