Enkla övningar som gör dig glad, lugn och fokuserad – på ett kick

kvinna gör övningar som gör henne glad, lugn och fokuserad
TV: Här är 5 tips som kan dämpa din stress
0:47

Efter reklamen: TV: Här är 5 tips som kan dämpa din stress

(0:47)

Slå på ljud

Stillasittande har blivit ett allt större problem – inte minst under coronapandemin då många började jobba hemifrån och gick miste om naturlig vardagsrörelse.

Och det får konsekvenser. Dels finns det nu studier som visar att det inte är bra för vårt humör och mentala hälsa. Vi är gjorda för att vara i rörelse, rör vi oss för lite blir vi lätt låga och bygger upp en inre stress.

Men det är förstås inte bara personer som sitter ner mycket som kan känna sig låga, stressade och ofokuserade. Det gör vi ju alla emellanåt.

Naprapatens övningar för att slippa värk i huvud, nacke och axlar

Övningar som gör dig gladare, lugnare och mer fokuserad

Som tur är finns det hjälp att få. Ett knep är faktiskt så enkelt som att göra några övningar som gör att vi får mer må bra-hormoner. Vi blir lugnare, gladare och mer fokuserade.

De här övningarna kommer från yogaläraren Amy Weintraub, hon tipsar om dem hos Mindbodygreen. Försök gärna synka dina rörelser med djupa, lugna andetag där du andas in och ut, långsamt genom näsan.

kvinna gör andningsövning

Dra in energi

  • Ställ dig bekvämt och stadigt med knäna något böjda.
  • Andas in genom näsan samtidigt som du för armarna upp över huvudet med handflatorna vända bakåt.
  • Andas ut genom näsan och dra händerna mot bröstet samtidigt som du knyter nävarna. Stanna till med händerna vid bröstet.
  • Upprepa samma rörelse 3–20 gånger, kom ihåg andningen.

Vill du variera dig så kan du sträcka armarna rakt framåt när du andas in och dra ihop dem mot bröstet när du andas ut.

5 minuters andning kan sänka blodtryck lika effektivt som träning

Andas in glädje

  • Ställ dig bekvämt och stadigt med knäna något böjda.
  • Andas långsamt in genom näsan samtidigt som du lyfter dina armar, rakt framför kroppen upp till axelhöjd, på den här biten ska du ha andats in en tredjedel av ett fullt andetag.
  • Fortsätt andas in genom näsan och låt armarna gå ut mot sidorna av kroppen så de pekar rakt ut, den här biten fyller du ungefär ytterligare en tredjedel av dina lungor.
  • Medan du fyller lungorna med den sista luften lyfter du armarna rakt uppåt mot taket.
  • Andas ut, böj knäna och kom ner som att du skulle sätta dig på en stol, samtidigt som du släpper nar armarna, bakom kroppen, medan du säger ett mantra, lum (uttalas luhm).
  • Gör samma sak 3–10 gånger.

Sitter du mycket på dagarna så ställ dig gärna upp några gånger under dagen och gör någon av övningarna. Rörelserna hjälper blodcirkulationen och andningen gör dig skönt lugn.

Källa: Mindbodygreen Foto: TT

Utvald läsning