Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Orolig inför gynbesöket? Här är 6 tips som kan lugna dig

04 aug, 2017
AvCecilia Edström
Ibland kan det kännas jobbigt att gå till en gynekolog. Men det är viktigt att ändå göra det om du känner att något är fel "där nere".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ta av sig kläderna, slänga upp benen i luften och låta en okänd människa undersöka dig ”där nere” Det är inte konstigt att många kan känna olust inför en gynekologisk undersökning. Oron för att det ska göra ont, och en påtaglig känsla av utsatthet, kan till och med göra att man helt uteblir från ett besök hos gynekologen. Men så ska det inte behöva vara. Det ska alltid kännas tryggt innanför sjukvårdens väggar. Och det går inte nog att poängtera hur viktigt det är att bli undersökt om man har problem.

Några tips som kan hjälpa om du känner dig orolig.

1. Var öppen.

Berätta om hur du känner direkt du kommer in till undersökningsrummet. Gynekologen är där för din skull och försöker då göra det till en så behaglig resa som möjligt.

2. Ställ krav.

Vill du att gynekologen ska berätta steg för steg vad hen gör? Vill du absolut inte veta något? Inget är rätt eller fel. Tala om hur du vill ha det. Det är bara du som vet det.

Annons

3. Pausa.

Vill du – be om att ta ett break. Känner du att det blir för stor anspänning och stress så är det inte fel att avbryta och sedan återuppta undersökningen efter en liten stund.

Läs också: 14 saker du vill veta om ditt underliv men inte vågar fråga

4. Andas.

Fokusera på att andas lugnt med magen. Träna gärna redan innan besöket på någon avslappningsteknik som funkar för dig.

5. Förändra negativa tankar.

Mycket av rädslan du har bygger på negativa tankar. Är du rädd redan när du kommer dit så är risken stor att du har negativa föreställningar om hur det ska bli. Försök bryta dem så att du ser annorlunda på behandlingen och på din egen reaktion.

6. Avbryt.

Funkar det inte ska du veta att du alltid har rätt att avbryta en undersökning. Det är din kropp och ditt beslut.

Vill du veta hur en gynundersökning går till steg för steg så klicka dig in på Vårdguiden.

Artikeln publicerades först i MåBra.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons