SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ökar jag 100 gram i vikt om jag äter 100 gram choklad?

30 mar, 2016 
Marie Tegnér
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Kan man gå upp lika mycket eller mer i vikt än vikten på det man just har ätit? Alltså om jag äter en chokladkaka som väger 100 gram, går jag upp 100 gram i vikt då?

Camilla

Svar: Nej Camilla, den matematiken stämmer inte, tack och lov! Jovisst, minuten efter att du ätit chokladen väger du 100 gram mer eftersom den finns i magen, men så händer även när du dricker ett glas vatten. Vikten finns i kroppen, men den stannar inte kvar. Men jämför du med samma mängd mjölk blir det en annan slutsumma.

Skillnaden ligger i energiinnehållet. 1 deciliter vatten ger 0 kcal medan mjölken med sitt innehåll av protein, fett och kolhydrater ger cirka 50 kcal.

Man brukar säga att 1 kilo kroppsvikt motsvaras av cirka 7 000 kcal. Du behöver alltså dricka cirka 14 liter mjölk för att gå upp 1 kilo. Chokladen ger ca 600 kcal/100 gram, vilket innebär att du kan äta nästan 1,2 kilo choklad för att öka 1 kilo i kroppsvikt.

Annons

Men du kan väga väldigt olika från den ena dagen till den andra utan att kroppsvikten egentligen har förändrats och det beror på att du bär olika mängd vätska i kroppen. Kolhydrat- eller saltrik mat binder vatten och du väger mer fastän vikten varken sitter i muskelmassa eller fettlager.

All sådan här matematik är ändå ganska irrelevant eftersom det är det totala långsiktiga intaget av energi som avgör vad som händer i kroppen. Grovt kan man säga att ett dagligt intag på 100 kcal utöver det du förbränner ger en viktökning på cirka 5 kilo per år. Vänder du på det innebär det att du går ner 5 kilo om du får en negativ energibalans.

Marie

Annons