Ökar jag 100 gram i vikt om jag äter 100 gram choklad?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Fråga: Kan man gå upp lika mycket eller mer i vikt än vikten på det man just har ätit? Alltså om jag äter en chokladkaka som väger 100 gram, går jag upp 100 gram i vikt då?

Camilla

Svar: Nej Camilla, den matematiken stämmer inte, tack och lov! Jovisst, minuten efter att du ätit chokladen väger du 100 gram mer eftersom den finns i magen, men så händer även när du dricker ett glas vatten. Vikten finns i kroppen, men den stannar inte kvar. Men jämför du med samma mängd mjölk blir det en annan slutsumma.

Skillnaden ligger i energiinnehållet. 1 deciliter vatten ger 0 kcal medan mjölken med sitt innehåll av protein, fett och kolhydrater ger cirka 50 kcal.

Man brukar säga att 1 kilo kroppsvikt motsvaras av cirka 7 000 kcal. Du behöver alltså dricka cirka 14 liter mjölk för att gå upp 1 kilo. Chokladen ger ca 600 kcal/100 gram, vilket innebär att du kan äta nästan 1,2 kilo choklad för att öka 1 kilo i kroppsvikt.

Men du kan väga väldigt olika från den ena dagen till den andra utan att kroppsvikten egentligen har förändrats och det beror på att du bär olika mängd vätska i kroppen. Kolhydrat- eller saltrik mat binder vatten och du väger mer fastän vikten varken sitter i muskelmassa eller fettlager.

All sådan här matematik är ändå ganska irrelevant eftersom det är det totala långsiktiga intaget av energi som avgör vad som händer i kroppen. Grovt kan man säga att ett dagligt intag på 100 kcal utöver det du förbränner ger en viktökning på cirka 5 kilo per år. Vänder du på det innebär det att du går ner 5 kilo om du får en negativ energibalans.

Marie

Mer innehåll från MåBra
Dela på: