Ökar jag 100 gram i vikt om jag äter 100 gram choklad?

Fråga: Kan man gå upp lika mycket eller mer i vikt än vikten på det man just har ätit? Alltså om jag äter en chokladkaka som väger 100 gram, går jag upp 100 gram i vikt då?

Camilla

Svar: Nej Camilla, den matematiken stämmer inte, tack och lov! Jovisst, minuten efter att du ätit chokladen väger du 100 gram mer eftersom den finns i magen, men så händer även när du dricker ett glas vatten. Vikten finns i kroppen, men den stannar inte kvar. Men jämför du med samma mängd mjölk blir det en annan slutsumma.

Skillnaden ligger i energiinnehållet. 1 deciliter vatten ger 0 kcal medan mjölken med sitt innehåll av protein, fett och kolhydrater ger cirka 50 kcal.

Man brukar säga att 1 kilo kroppsvikt motsvaras av cirka 7 000 kcal. Du behöver alltså dricka cirka 14 liter mjölk för att gå upp 1 kilo. Chokladen ger ca 600 kcal/100 gram, vilket innebär att du kan äta nästan 1,2 kilo choklad för att öka 1 kilo i kroppsvikt.

Men du kan väga väldigt olika från den ena dagen till den andra utan att kroppsvikten egentligen har förändrats och det beror på att du bär olika mängd vätska i kroppen. Kolhydrat- eller saltrik mat binder vatten och du väger mer fastän vikten varken sitter i muskelmassa eller fettlager.

All sådan här matematik är ändå ganska irrelevant eftersom det är det totala långsiktiga intaget av energi som avgör vad som händer i kroppen. Grovt kan man säga att ett dagligt intag på 100 kcal utöver det du förbränner ger en viktökning på cirka 5 kilo per år. Vänder du på det innebär det att du går ner 5 kilo om du får en negativ energibalans.

Marie

Utvald läsning