SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ska du skaffa hund? Här är raserna som passar nybörjaren

25 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
En labradorvalp i utomhusmiljö och en cavalier king charles kollar in i kameran.
Att vara hundägare är inget lättvindigt jobb. Hundar, och speciellt valpar, kräver extremt mycket av sina ägare. Det finns dock några raser som passar lite bättre för dig som vill bli hundägare för första gången.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vilken hundras passar dig bäst? (MÅBRA)Brand logo
Vilken hundras passar dig bäst? (MÅBRA)

Att ha hund är extremt givande och har dessutom mängder av hälsofördelar. Men som nybörjare kan det vara svårt att veta vilken ras man borde välja. För att underlätta listar vi några hundraser som är lite mer lätthanterliga än andra och några anledningar till varför hunden verkligen är människans bästa vän.

Hundraser som passar nybörjare

Vilken ras du borde ha bygger mycket på hur ditt liv ser ut och vad du vill göra tillsammans med din hund. En hund är en livskamrat i flera år framöver och som ägare måste man vara beredd på att anpassa sitt liv efter hundens behov. Är du osäker på vilken typ av hund som passar just ditt liv och personlighet så kan du göra vårt test och se vilken ras du passar bäst med.

Men något alla hundar har gemensamt, oavsett ras, är att de kräver engagemang och träning. Är du beredd på att lägga mycket tid på din hund så fungerar egentligen alla typer av hundar. Men ska du bli hundägare för första gången så finns det dock några hundraser som är lite mer lätthanterliga än andra.

Annons

Bland de mindre hundarna är cavalier king charles, dvärgschnauzer och korthårig tax några raser som fungerar bra för dig som nybörjare. Vill du ha en större hund kan cockerspaniel, engelsk springer spaniel, labrador eller golden retriever vara att föredra.

Men trots att rasen i sig passar bättre för nybörjare har alla hundar egna personligheter som kan göra att de kräver mer inom vissa områden. Läs på innan om hundrasen och ställ alla frågor du har till hunduppfödaren. Är det en seriös uppfödare kommer denna vara väl insatt i rasens egenskaper och behov.

Hälsofördelar med att ha hund

Att ha hund innebär många fina hälsofördelar för dig som ägare. Så inte nog med att du har en ny bästa vän att gosa med så finns det många fler förmåner den håriga familjemedlemmen kan ge dig.

1. Du håller dig i form

Att ha hund innebär att du dagligen kommer ut på flera nyttiga promenader. Bara promenader i sig har en rad hälsofördelar, så som sänkta stressnivåer och halverat sötsug.

Annons

2. Ditt hjärta blir friskare

Flera studier har visat att hundar har en positiv effekt på hjärtat. Att umgås med hundar kan ge dig ett lägre blodtryck och sänkta dina halter av kolesterol och triglycerid.

3. Du behöver inte gå till läkaren lika ofta

Enligt forskare är sannolikheten att du behöver uppsöka läkarvård 30 procent lägre om du har ett husdjur. Statistiken visar också att äldre hundägare har betydligt bättre hälsa än de utan hund.

4. Du blir mindre stressad

Bara några minuters kel med din hund kan dämpa ångest och sänka blodtrycket, samtidigt som nivåerna av dopamin och serotonin höjs.

För att göra livet med den nya hunden så smidigt som möjligt har vi också samlat en lista över några av de vanligaste misstagen nya hundägare gör. Lycka till med den nya familjemedlemmen!

Källa: Expressen och Huffington Post Foto: TT

Annons